Gå till innehållet

Ungdomar blockerar riksdagen ”vi är här för att stanna”

Ingångarna till Riksdagshuset blockeras just nu av ett 50-tal personer, mestadels ungdomar. Aktionen är ett sätt att uppmärksamma behoven av "en snabb och rättvis samhällsomställning".

Förutom ungdomar och andra personer som blockerar ingångarna är även en grupp forskare på plats för att visa sitt stöd för aktionen.

– Att ungdomarna ens känner sig tvungna att kämpa för en dräglig framtid är verkligen ett rejält underbetyg för oss alla och särskilt våra politiker. Deras budskap är i linje med vad forskningen säger. Framtidsutsikterna med den förda politiken är väldigt skrämmande, varför är inte fler på barrikaderna? frågar sig Jeannette Eggers, forskare i skoglig planering med fokus på hållbarhet, i ett pressmeddelande.

En av ungdomarna som deltar i aktionen är Greta Thunberg;

– Den här aktionen är ett motstånd mot att detta dödliga, orättvisa system fortsätter. De rikaste förbrukar enorma mängder resurser, på bekostnad av att stora delar av världens befolkning inte ens får sina behov tillgodosedda. Världen förändras snabbt, det är oundvikligt. Det är vår demokratiska skyldighet att vara med och forma vilken riktning den förändringen ska ta. Vi uppmanar alla som kan att ansluta sig till oss.

En grupp ungdomar som blockerar Sveriges riksdag.

Bild från blockaden av riksdagen den 11 mars 2024.

En annan är Christofer Kebbon;

– Problemen som hotar våra liv är sammanlänkade, så vi kan inte heller bara hantera sakfrågorna separat. Vi riktar oss därför mot det ohållbara, orättvisa samhällssystemet i stort. För att bromsa krisen krävs omfattande samhällsförändring på strukturnivå: systemomställning. Vi kan inte vänta på att någon annan ska göra något, vi behöver agera nu.

“Här för att stanna”

Vid 9-tiden på måndagsmorgonen är ett 50-tal ungdomar på plats berättar Anton Foley, en av talespersonerna på plats. När detta skrivs blockeras huvudingångarna till Riksdagshuset.

Hur länge kommer aktionen att pågå?
– Vi är här för att stanna, svarar Anton Foley utanför Riksdagshuset.

Källa: Pressmeddelande

Mer att läsa