Gå till innehållet

Flyttfåglar i mass-kollision med glas­byggnader

Kampen för att få städer att släcka ned sin belysning under flyttsäsongen för att rädda fågelliv aktualiserades i veckan när tusentals fåglar dog i Chicago i USA.

Ungefär samtidigt som en massiv flytt av svartmesar nådde Sverige och ledde till en hel del kollisioner med glasbyggnader i svenska storstäder skedde en liknande händelse i USA, men i ännu större skala och av andra anledningar.

Det var i förra veckan som Chicagos fågelvänner upplevde en massiv rörelse av fåglar söderut av sällan skådat slag. Det räknades till över 170 000 förbiflygande fåglar i centrala Chicago under 215 minuters räknande. Det är nästan 800 fåglar i minuten eller 13 per sekund i nästan 3,5 timmar.

Upplysta byggnader en stor fara

Dessvärre lyckades inte alla fåglar ta sig förbi staden. Kombinationen av stora rörelser bland flyttfåglarna, svåra väderförhållanden och en stad full av höga, upplysta glashus är farlig för fåglar. De lockas mot ljusen och skadar sig eller dör när de flyger rakt in i fönsterrutorna.

Uppskattningsvis 31 000 brunhättade skogssångare passerade Chicago under ett dygn. Det var den vanligaste fågeln som observerades under den anmärkningsvärda dagen.

Den lokala fågelföreningen Chicago Audubon Society har jobbat i många år med “Lights Out”-programmet för att få staden och olika företag som äger eller har verksamhet i höga byggnader att släcka ned sin belysning under fåglarnas vår- och höstflytt. Det är under den här perioden som fåglarna passerar staden och löper som störst risk att flyga in i fönster. Arbetet har gett resultat, men staden har inte velat gå fågelföreningen helt till mötes. Chicagos avdelning för planering och utveckling har hittills bara beslutat att eventuella åtgärder ska rekommenderas för fastighetsägare och företag med byggnader som utgör en risk. Alla åtgärder är dock fortfarande frivilliga.

Många av kollisionerna i Chicago har skett vid kongresscentret McCormick Place och här har fågelföreningen inte fått gehör för sin oro.

– Trots många uppmaningar fortsätter de att tillåta sina hyresgäster att välja att lämna lamporna tända hela natten. De har gjort ett uttalande om att de deltar i Lights Out-programmet – men för att delta i det programmet måste man följa reglerna varje natt under migrationen, vilket de uppenbarligen inte gör, skriver Chicago Audubon Society.

Efter de många döda svartmesarna i svenska städer på sistone kanske det är dags att även här ta upp frågan om att släcka ned höga glasbyggnader under fåglarnas höst- och vårflytt?

Läs även

• Hundratusen­tals svartmesar flyr västerut
• Fågeldöd vid fönsterkollisioner kan ha underskattats kraftigt
Enorma mängder fåglar dör i kollisioner med fönster – det här kan du göra
Enkel metod minskar dödlighet hos kungsörn

Källor: Birdcast och Chicago Audubon Society

Mer att läsa