Gå till innehållet

Hundratusen­tals svartmesar flyr västerut

Det pågår något av en invasion av svartmesar både i Sverige och Finland under hösten. Normalt sett är det en stannfågel som inte rör sig så mycket på hösten, men något verkar ha hänt i Ryssland som fått fåglarna att fly västerut.

I slutet av september rapporterade Hangö fågelstation, söder om Åbo i Finland, att det sträckte ut mängder av svartmesar. Den 21 september mer än fördubblades dagsrekordet och landade på 26 500 individer. Den 3 oktober var det dags igen, men då på en helt annan skala än det nya rekordet. Det fullkomligen sprutade fram svartmesar från udden (missa inte videon på fågelstationens Instagram). På en halvtimme passerade 10 000 svartmesar fågelstationen och dagssumman landade på ungefär 69 000. Det vill säga sex gånger så mycket som det tidigare dagsrekordet på 9 757 individer från 2009. Något som fick stationschef Aki Aintila att utbrista att “endorfinerna flödade“.

Eftersom fågelstationen ringmärkte så många svartmesar under den här perioden (flera tusen) kunde de se att 99 procent var ungfåglar som föddes i somras och tillsammans med observationer från östra Finland drar fågelstationen slutsatsen att fåglarna kommer från Ryssland.

– Svartmesar kan häcka två gånger under sommaren och därmed producera ett stort antal ungar. Varma väderförhållanden förbättrar ungarnas överlevnad, säger Aleksi Lehikoinen, överintendent vid Finlands naturhistoriska museum, som var med och ringmärkte svartmesar i Hangö.

Sammanlagt har det under hösten sträckt ut ungefär en kvarts miljon svartmesar, enligt Birdlife Finland. Rekordmängden kommer efter ett år när det rapporterats rekordfå svartmesar i Finland i den årliga vinterfågelräkningen.

Stora mängder även i Sverige

Svartmesarna nådde även Sverige. Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, berättar i TV4 och på sitt Instagram-konto att det setts ovanligt många svartmesar runt om i landet. Sträckfågelräknarna på Gåseborg i Stockholm såg till exempel i helgen 1 309 förbiflygande svartmesar ena dagen och 1 656 andra dagen.

Massrörelsen har pågått ett tag. I slutet av september fick jourhavande biolog en rapport om att 25 svartmesar dött efter att de krockat med byggnader i centrala Stockholm. Något som kan bero på att fåglarna flyttar ovanligt mycket just nu. Åtta döda svartmesar hittades också i veckan vid en glasbyggnad i Göteborg.

Trolig koppling till ryska granar

Den enorma förflyttningen beror troligen på en kombination av lyckad häckning i sommar och på ett dåligt år för grankottar i Ryssland. Det är svartmesarnas huvudföda under vintern. När de inte hittar mat i sitt vanliga område måste de hitta den på andra håll.

– Det är inte vanligt. Det är vissa, speciella år som det blir sådana här invasioner av en fågel som normalt sett är ungefär som en stannfågel. Granens kottproduktion varierar väldigt mycket från år till år. Vissa år blir det väldigt mycket kottar och därmed mycket granfrön för fåglarna att äta på vintern, säger Didrik Vanhoenacker, till TV4.

Var svartmesarna tar vägen efter flykten förbi Finland och in i Sverige är oklart. Men tack vare att tusentals av dem ringmärkts på fågelstationer ökar chansen att få reda på svaret. Om dessa ringmärkta fåglar hittas döda eller fångas in på andra fågelstationer så kommer det gå att se var de ringmärktes och vi kan kanske få besked om hur de förflyttat sig.

Läs även

Så ser och hör du skillnad på mesarna
Ökad oro för djur som flyttar
• Flyttfåglar behöver inte lika utvecklat immunförsvar
• Därför är magnetfält så viktiga för djur och därför flyger flyttfåglar fel
Fågelguide till vinterfåglar inpå knuten
• Guide till flygande småfåglar med bilder och läten
Meståg fungerar som ett pojkband

Källor: Birdlife Finland och TV4

Mer att läsa