Gå till innehållet

Fågelinfluensan fortsätter sprida sig till nya områden

Nu har även Karlsöarna utanför Gotland drabbats.

Det har redan dött tusentals fåglar i fågelinfluensan i år i Sverige. Fram till i början av juni hade över tusen skrattmåsar och ett tiotal rovfåglar konstaterats döda i smittan. I slutet av juni upptäcktes ungefär 1 000 döda skrattmåsar i Kalmar och nu har nya fall konstaterats.

På Gotland har både måsfåglar och sillgrisslor hittats döda vid Ekstakusten och på Karlsöarna. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har konstaterat att de dött av fågelinfluensan.
– Precis som förra sommaren har vi under juni kunnat se en ökad dödlighet bland vilda fåglar. Skillnaden i år är att vi får in rapporter om fler döda måsar, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström.

Stor oro på Stora Karlsö

Jonas Hentati Sundberg, docent i ekologi, och verksam vid Stora Karlsö berättar om fynden som gjorts på ön:
– Det är såvitt jag vet bara en handfull fåglar konstaterade hittills, men jag är mycket orolig att detta ska utveckla sig till en större smitta, i år eller ett kommande år. Nu närmar sig lyckligtvis häckningssäsongen för sillgrisslorna slutet, så det känns som de kommer att klara sig i år, men ingen vet så klart hur detta kan utveckla sig framåt.

Även i Blekinge är det måsfåglar som drabbats. Ett 50-tal skrattmåsar har bekräftats döda av fågelinfluensa i Sölvesborg.

– Det var inte oväntat att provsvaren var positiva för fågelinfluensa. Viruset är smittsamt och utbrott har setts hos måsar i flera delar av landet den senaste tiden. Det finns risk att viruset sprider sig till nya områden och det är därför viktigt att du som har fjäderfän ser över dina smittskyddsrutiner för att minska risken att få in smittan i din besättning, säger Malin Collin, länsveterinär på Länsstyrelsen Blekinge.

Ett misstänkt fall i Beijershamn på Öland väntar dessutom på analys.

Undvik och rapportera

Länsstyrelsen avråder människor från att ha direktkontakt med fåglar eller fågelspillning. Inte heller husdjur bör vistas i närheten av döda eller sjuka fåglar.

Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) vill få in rapporter om döda djur på rapporteravilt.sva.se (landlevande djur) eller till Naturhistoriska riksmuseet: marinadaggdjur.nrm.se (marina däggdjur).

Läs även

Uppemot 1 000 döda skrattmåsar upptäckta
• Ytterligare fall av konstaterad fågel­influensa i Sverige
• Fågel­influensan: Rävar och människor smittade, skrattmåsar hårt drabbade
• Minst 50 000 vilda fåglar döda i sjukdom
• 50-tal fåglar döda i populär fågelsjö
• Sjukdomsläget för Sveriges vilda djur 2022
• Utbrottet av fågelinfluensa 2022 det största i modern tid
• Tumlare smittad av fågelinfluensa

Mer att läsa