Gå till innehållet

Ekobonde prisad för insatser för ekolantbruket

Sveriges ekobönder har tillsammans röstat fram Marianne Schönning som vinnare av ett pris för ekologiska bönder. Hon belönas för sina insatser för eko-lantbrukets utveckling, både i Sverige och EU.

Priset heter “Ekoböndernas Ekobonde” och har delats ut sedan 2019. Vinnaren röstas fram av Sveriges ekobönder och i år går det till Marianne Schönning från Holmsveden i Gävleborgs län. Hon har varit ekologisk mjölkbonde sedan början av 1990-talet och har “arbetat ihärdigt för ekolantbruket, både i Sverige och i Europa”. Bland annat genom att bygga upp den europeiska eko-organisationen IFOAM Organics Europe.

Motiveringen till priset lyder:

Marianne Schönning är ekomjölkbonden som länge haft stor betydelse långt utanför den egna gården. Med de ekologiska grundprinciperna i ryggen har hon i 40 år varit drivande för ekolantbrukets utveckling både i Sverige och inom EU. Marianne Schönning är kunnig, principfast och orädd, men också varm och omtänksam. Det har visat sig vara ett vinnande koncept.

Erika Olsson, ekobonde och Ekologiska Lantbrukarnas ordförande kommenterar priset så här:
– Utan Mariannes engagemang hade det varit svårare att vara eko-bonde idag. Hon har bromsat oförankrade politiska beslut, främjat bra regler och varit en stark röst för det ekologiska lantbruket. Marianne är oerhört kunnig.

Marianne Schönning kommenterar priset med att det känns “extra hedrande att få bli framröstad av sina kollegor – det är stort”:
– Ekologiskt jordbruk har ett systemtänkande kring de utmaningar vi står inför, som förlusten av biologisk mångfald. Det har varit väldigt roligt att få bidra till ekolantbrukets utveckling, det är en positiv kraft för både djur och natur.

Källa: Ekologiska lantbrukarna

Mer att läsa