Gå till innehållet

Även miljövänligt jordbruk kan mätta Europas växande befolkning

Jordbruk på Öland. Arkivfoto: Erik Hansson

Det europeiska jordbruket kan bli miljövänligt och ändå mätta befolkningen enligt ny studie. 

Studien är gjord av tankesmedjan Institut du développement durable et des relations internationales och menar att vi kan fasa ut bidödande kemikalier och kraftigt minska utsläppen av växthusgaser från Europas jordbruk och samtidigt producera tillräckligt med näringsrik mat för att klara av en ökande befolkning.

LÄS ÄVEN: • Humleexperten Dave Goulson om jordbruk och bekämpningsmedel

Det som skulle behövas är att vi gick över till att äta mer växtbaserade proteiner, att vi minskar köttproduktionen med 40 procent och går över till att äta boskap som får sin föda från betesmarker. I dagsläget går mer än hälften av EUs sädes- och oljegrödor till foder åt boskap.

LÄS ÄVEN: • Pollinatörer gynnas av ekologiska odlingar

För att lyckas behövs dock att omställningen börjar nu för att vi ska kunna förse befolkningen med lokalproducerad mat till år 2050.

Även Dave Goulson, biologiprofessor och humleexpert, är inne på en liknande lösning. När Natursidan intervjuade honom för något år sedan sa han att vi kan göra en hel del för att göra Europa självförsörjande med livsmedel och odla mat betydligt mer hållbart om vi kan få fler jordbruk att bli småskaliga.

– Vi får höra att folk kommer att svälta om vi inte använder bekämpningsmedel och att jordbruk ger hela världen mat. Så är det förvisso, men det jordbrukssystem vi har nu är inte gjort för att föda världen. Det är skapat för att tjäna pengar.

Källor: The Guardian och “An agroecological Europe in 2050: multifunctional agriculture for healthy eating

Mer att läsa