Gå till innehållet

Återigen massdöd av alkor på Västkusten

Starka stormar och överfiske kan ligga bakom de många fynden av döda sillgrisslor på Västkusten den här gången.

Det blir allt vanligare med massdöd av havsfåglar. Just nu verkar det vara alkor på Västkusten som drabbas. De senaste veckorna har flera hundra sillgrisslor hittats undernärda och döda.

– Det har varit väldigt tufft väder den senaste tiden, med både stormar, snö och regn. En kombination av starkare stormar, som är en effekt av klimatförändringarna, och överfisket kan vara boven till detta, säger Inger Näslund, havs- och fiskexpert vid Världsnaturfonden WWF.

Särskilt svårt för unga sillgrisslor

Många av fåglarna som spolats upp på de svenska stränderna verkar ha drivits hit av stormar från brittiska öarna.

– De orkar inte kämpa emot. Detta kan ske i större utsträckning om stormarna ökar i styrka framöver. Men det är inte bara det hårda vädret i sig som gör det svårt för sillgrisslorna att klara sig, utan vädret gör det även svårare för dem att hitta föda, säger Inger Näslund.

Det är jobbigare för sillgrisslorna att dyka efter fiskstimmen långt under ytan när det stormar. Detta är särskilt svårt för unga, oerfarna sillgrisslor och många av de döda fåglarna som hittats den senaste tiden har varit ungfåglar.

Flera fall av massdöd senaste åren

De oroväckande rapporterna för alkorna kommer relativt tätt de senaste åren. 2021-2022 dog mängder av sillgrisslor av svält, konstaterade Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA), men de drabbades även av ett stort utbrott av fågelinfluensa under 2022.

Enligt SVA hittas det förvisso döda fåglar varje år, men i år har det varit fler än vanligt på kort tid.
– Fortsätter så här är det dags att börja oroa sig, säger Gustav Averhed som är biträdande statsveterinär till SVT Väst.

Förutom stormar, klimatförändringar och överfiske drabbas havsfåglar också av oljeutsläpp. I Blekinge har troligen tusentals fåglar skadats efter att TT-lines passagerarfärja gick på grund och i höstas sågs mängder av havsfåglar på Västkusten med oljeskador.


Läs mer om sillgrisslor

Sillgrisslan är mellan 40 och 45 centimeter lång och har ett vingspann på 60-70 centimeter. De blir omkring 30 år gamla, men rekordet ligger på 48 år och elva månader. De lägger sina ägg i maj och juni för att sedan ruva under en månad då både honan och hanen hjälps åt och avlöser varandra. I Sverige finns det sillgrisslor både på väst- och östkusten.

Mer att läsa