Gå till innehållet

Värmeböljor drabbar redan nu Sveriges sillgrisslor

Klimatförändringarna kan ställa till med svårigheter för sillgrisslor – extremvärme leder till ökad risk att ungarna inte klarar sig.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har studerat hur sillgrisslorna på Stora Karlsö utanför Gotland påverkas av värme under fyra års tid (2019-2022). Det är Östersjöns största koloni av sillgrisslor.

– På Stora Karlsö har vi en unik forskningsmiljö där vi kan studera sillgrisslorna i detalj. Under de senaste åren har vi satt upp en mängd övervakningskameror som filmar fåglarna dygnet runt, vilket gör att vi fångar beteenden som kanske ofta missas med traditionella studiemetoder, säger Jonas Hentati-Sundberg, universitetslektor vid Sveriges lantbruksuniversitet som under många år har varit med och lett havsfågelforskningen på Stora Karlsö.

De kom fram till att fåglarna på Stora Karlsös klippor påverkas kraftigt vid höga temperaturer och solsken. För att kyla ned sig börjar de flämta och fäller ut vingarna från kroppen för att försöka bli av med värme. Om inte det hjälper lämnar de också klipporna för att kyla av sig i havet. Vid några tillfällen blev det över 47 grader varmt på klipporna i direkt solljus och då lämnade många av de vuxna fåglarna sina ägg och ungar ensamma på klippan. Något de annars bara gör vid stora störningar eller födobrist.

Forskarna kunde se hur ungarna dog i värmen, men också att förändrade beteenden på grund av värmen orsakade dödsolyckor för ungarna. När föräldrarna och andra vuxna sillgrisslor rörde på sig mer råkade de ibland välta både ungar och ägg utför stupet. 48 misslyckade häckningar filmades av kamerorna under fyra säsonger. 13 av dem var direkt kopplade till värmestress vilket motsvarar ungefär 9 procent av alla 150 häckningsförsök i det filmade området.

Det är inte bara i Sverige som sillgrisslor redan drabbas hårt av värmeböljor. Massdöd har konstaterats fem år i rad i Alaska och forskare undersökt händelserna tror att det är värmeböljor som är orsaken. De pågående klimatförändringarna, som leder till både längre och kraftigare värmeböljor, förväntas få ännu större konsekvenser i framtiden.

– Under värmeböljorna i slutet av juni 2020 och 2022 var det riktigt illa och flera ägg och ungar från vårt studieområde gick förlorade. Med pågående klimatförändringar talar allt för att värmeböljor kommer bli ett allt större problem, för både sillgrisslor och andra havsfågelsarter, säger Agnes Olin, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, som har lett studien.

Läs mer om sillgrisslor

Sillgrisslan är mellan 40 och 45 centimeter lång och har ett vingspann på 60-70 centimeter. De blir omkring 30 år gamla, men rekordet ligger på 48 år och elva månader. De lägger sina ägg i maj och juni för att sedan ruva under en månad då både honan och hanen hjälps åt och avlöser varandra. I Sverige finns det sillgrisslor både på väst- och östkusten.

Källor: Marine Ecology Progress Series och SLU

Mer att läsa