Gå till innehållet

Sillgrissla djupt under vattnet.

Natur­upplevelsen: Fågelmöten på 20 meters djup

En synnerligen annorlunda upplevelse mötte Gustaf Svensson när han dök i Gullmarsfjorden i helgen. Se film längst ned i artikeln.

Gustaf Svensson bor i Malmö, men brukar besöka Gullmarsfjorden och dyka flera gånger om året.

– Det är större utbud av djur- och växtliv samt lite djupare dykning än vad som är möjligt hemma i Malmö, säger han.

Oftast åker de dit på senhösten för att till exempel få syn på bläckfiskar som letar sig upp från djupet. Den här gången hade de också fått se en hel del spännande. Bland annat bläckfiskar, trollkrabbor, sjurygg, havssnöre och nordhavsräka, som vanligtvis lever på minst 50 meter eller djupare, men som nu var uppe vid 25-30 meter.

“Något kom flygandes mot mig”

Det var också på ungefär det här djupet som han fick sig en rejäl överraskning.

– Jag blev väldigt förvånad och fick hjärtat i halsgropen, jag fattade först inte vad det var. De var väldigt snabba och kom “flygandes” rakt framför näsan på oss. Sen förstod jag att det var någon typ av dykfågel, vilket i sig var förvånande då vi var nere på cirka 20 meter när de dök upp. Jag trodde inte att de dök så djupt, säger Gustaf Svensson.

Totalt gjorde Gustaf och hans meddykare två dyk under söndagen och sillgrisslorna dök ner till dem tre gånger första dyket och 7-8 gånger under andra dyket. Som djupast sågs de runt 27 meter, och där fortsatte de att simma nedåt i djupet. Sillgrisslor kan enligt SLU dyka ner på 80 meters djup för att leta efter fisk.

Verkade det som att de aktivt sökte sig till era lampor?
– På grund av smältvatten och annat så var det väldigt dålig sikt i vattnet de första tre meterna vid ytan, vilket gjorde att inget solsken kom igenom, och det var som att vi i princip gjorde nattdyk. Eftersom att de kom i omgångar och dök ner, så fick vi intrycket av att de följde efter oss. Vi var inte på samma plats hela tiden utan vi simmade kontinuerligt. De var nere hos oss upp till en minut, sedan försvann de i 1-2 minuter innan de kom tillbaka igen. Och de simmade runt och åt småfisk framför lamporna vilket gjorde att vi tror att de använde lamporna för att underlätta jakten. De simmade även in i kameran och lamporna flertalet gånger, jag funderade på om det kan vara att de följer ljuset för att simma mot ytan.

Har du varit med om det här tidigare? 
– Jag har sett en fågel under vattnet som hastigast en gång i Malmö, men det var på kanske 3-4 meters djup och på håll. Inte alls som denna upplevelsen!

Ungefär 13 sekunder in i filmen kan man se hur sillgrisslan jagar och fångar fisk. Det går till och med att se småfisken försöka simma undan.

Film på mötet (klicka i rutan för att godkänna Youtubes kakor):

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://youtu.be/AqnXjTg0Snw?si=FdFb_2D72zsZO0hT

Läs mer om sillgrisslor

Sillgrisslan är mellan 40 och 45 centimeter lång och har ett vingspann på 60-70 centimeter. De blir omkring 30 år gamla, men rekordet ligger på 48 år och elva månader. De lägger sina ägg i maj och juni för att sedan ruva under en månad då både honan och hanen hjälps åt och avlöser varandra. I Sverige finns det sillgrisslor både på väst- och östkusten.

Mer att läsa