Gå till innehållet

Vargar byter födoval till fiskar under våren

I Minnesota har forskare upptäckt att vargarna under våren byter från stora bytesdjur till fiskar som sin huvudföda.

Studierna, utförda av University of Minnesota, University of Manitoba och Voyageurs National Park pågick under fyra års tid i Minnesota. Delstaten, som är mindre än hälften så stor som Sverige, har ungefär sex gånger så mycket vargar. På de 225 000 kvadratkilometerna lever ungefär 2 700 vargar, men de klassas som hotade eftersom de minskat så kraftigt i antal.

En möjlig anledning till minskningen är deras föda. Det viktigaste bytesdjuret, vitsvanshjort, är svårare att jaga under våren. På vintern har vargarna en fördel av snötäcket och under sommaren finns det nyfödda hjortar som är lättare byten. Under våren måste också vargarna hitta mer mat i samband med att de får valpar. Forskarna tror att det är anledningen till att vargarna går över till en mer fiskbaserad diet under våren. Det är inte bara ett enskilt beteende hos enstaka individer. De upptäckte att fem olika flockar vid fyra olika vattendrag ägnade sig åt fiske.

Vargarna har lärt sig att hitta platser som är lättfiskade, ofta där bävrar gjort fördämningar med grunt vatten. De har också upptäckt att det är enklast att fiska på natten när fiskarna håller sig mer stilla. Som synes på filmen här under kan fiskar vara enkla byten för vargarna.

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=rbs7xzIaXW4

Läs även

Nya analyser av vargspillning avslöjar detaljer om deras liv
Vargar har etablerat sig i Europas mest tätbefolkade länder
Vargar och bävrar pekas ut som nyckeldjur för att återskapa ekosystem

Källor: Royal Society Open Science och Phys.org

Läs mer

Mer att läsa