Gå till innehållet

Två graders uppvärmning blir katastrofalt för havsfåglar

En ny studie visar att havsfåglar, som redan drabbats hårt av fågelinfluensan, kommer drabbas ännu hårdare av klimatkrisen.

Sjöfågelkolonier i Storbritannien är viktiga globalt sett för att bibehålla populationerna av flera arter. De senaste två åren har många av dem drabbats hårt av fågelinfluensa. Nu har en ny studie publicerats som visar att en majoritet av sjöfågelarterma i Storbritannien och Irland också sannolikt kommer att drabbas av långsiktiga konsekvenser av klimatförändringar.

Studien är gjord av forskare från British Trust for Ornithology (BTO) och kommer fram till att om temperaturen stiger till 2°C till 2050, vilket flera ledande klimatforskare anser är sannolikt, kan vissa arter som lunnefågel, silvertärna och stormfågel minska i antal med minst 70 procent jämfört med deras antal år 2000. När luft- och vattentemperaturen stiger får allt fler fågelarter svårare att hitta mat och löper ökad risk att drabbas av överhettning.

Vissa arter kan anpassa sig genom att hitta nya häckningsplatser, men det är inte möjligt för de flesta arter.

Jacob Davies, etolog vid BTO och huvudförfattare till studien:
– Här i Storbritannien och Irland har vi förmånen att vara värd för internationellt viktiga häckningskolonier av sjöfåglar. Vår forskning tyder på att många av våra älskade sjöfågelarter, som tretåig mås och lunnefågel, är särskilt känsliga för de negativa effekterna av uppvärmning och hotas allvarligt av klimatförändringar. Utöver de potentiella negativa framtida effekterna av klimatförändringar befinner sig många av våra sjöfåglar redan i brant nedgång på grund av olika faktorer, inklusive överfiske och fågelinfluensa.

– Klimatförändringar utgör det största hotet mot våra internationellt viktiga sjöfågelpopulationer. Denna studie tillhandahåller viktig information om potentiella klimatförändringspåverkan på lång sikt, vilket kan användas för att informera våra bevarandeåtgärder för att öka motståndskraften i sjöfågelpopulationerna, säger Rich Howells, havsfågelansvarig på Marindirektoratet vid Skottlands regering, och en av medförfattarna till studien.

Tidigare studier har visat att havsfågelpopulationerna kraschat med 70 procent mellan år 1950 och 2010.

Källa: BTO och Marine Ecology Progress Series

Mer att läsa