Gå till innehållet

Succé för ideella fåraherdar i Schweiz

Antalet vargar har på bara drygt tio år gått från noll till över 200 i Schweiz. Det har lett till att en del får dödats, men en ny organisation har på kort tid skapat ett system för att hjälpa fåren, fårägarna och vargarna.

För över 100 år sedan utrotades vargarna i Schweiz. 2012 upptäcktes den första flocken i modern tid i landet och i dagsläget finns det ungefär 250 vargar på en yta som motsvarar en tiondel av Sveriges. Men vargarnas återkomst har skapat konflikter för en del fårägare. Fåren som betar stora ytor i landet är lätta byten för vargarna och i fjol dödades 1 480 får i landet.

Myndigheterna har svarat på de förändrade förutsättningarna genom att tillåta och underlätta jakt på vargar, men andra har försökt skapa lösningar på problemet som inte innebär att djur dödas. Den schweiziska organisationen OPPAL startades för tre år sedan och har sedan dess växt i storlek. Idén är enkel; förse fårägare med gratis hjälp med att vakta fåren. OPPAL söker helt enkelt frivilliga som kan tänka sig att övernatta bland fåren och skrämma bort eventuella vargar som närmar sig.

Första året deltog 180 volontärer under 270 nätter. Sammanlagt gjordes ungefär 20 vargobservationer på med hjälp av värmekikare. Inte ett enda får dödades i de övervakade områdena. År två, i fjol, deltog nästan 330 frivilliga med sammanlagt nästan 10 000 timmars övervakning. Ungefär 30 observationer av vargar gjordes och återigen förlorades inte ett enda får. I år deltar uppemot 400 personer. De tar sig upp i bergen och får med sig enkel utrustning (värmekamera och walkie-talkie) och övernattar insvepta i värmefiltar eller om de vill turas om att sova i ett tält. Någon måste dock hela tiden hålla vakt för att kunna ropa, väsnas, vissla i en visselpipa och röra sig mot en varg om den skulle dyka upp.

Deltagarna får en “magisk” semester enligt ett par som AFP intervjuat, fårägarna får effektivt skydd och även vargarna överlever med den här lösningen.

OPPAL finansieras via privata donationer, stöd från WWF och en naturfond.

Läs även

• Rovdjur ökar efterfrågan på herdar och gynnar därmed biologisk mångfald
Vargar har etablerat sig i Europas mest tätbefolkade länder
Så reagerar varg på människor som närmar sig
Ökat intresse för effektiva rovdjursstängsel

Källor: OPPAL, Swizzinfo och Phys

Mer att läsa