Gå till innehållet

Stora förändringar i vinterfågel­räkningen

Årets Vinterfåglar inpå knuten bjöd på en riktig raket. Statistiken visar också vad som hände med höstens många svartmesar och de oroväckande rapporterna om rödhakar.

Varje år räknar ungefär 15 000 till 20 000 svenskar sina fåglar vid fågelmatningar en helg i början av året. När 2024 års rapporter kommit in (över 15 000) har det skett en större förändring än på många år – en ny tvåa (se tabell längre ner i artikeln).

Talgoxen har legat etta i åtminstone tio års tid enligt statistik från Birdlife Sverige. Andraplatsen brukar blåmesen ta hand om. Så har det varit de senaste tre åren, men 2020 kom grönsiskan in på plats två för att året efter inte ens vara med på topp tio.

“Invasionsfågel” tog över

2024 blev det återigen en ny fågelart på andraplatsen; gråsiskan. Den har inte ens varit på topp tio de senaste tre åren. Både den och släktingen grönsiskan räknas som så kallade “invasionsfåglar”. Vissa år syns de inte till alls, medan de andra år är talrika.

– Anledningen till det oregelbundna uppträdandet hos invasionsfåglar är att de vintertid är beroende av en viss föda. I gråsiskans fall är det björkfrön, berättar Birdlife Sverige.

Nationellt var gråsiskan en stor förändring, men i vissa kommuner tog den över helt. I Gävle var gråsiskan i fjol på plats elva. I år var det den vanligaste arten på kommunens fågelmatningar.

Svartmes vid fågelmatning.

Hur gick det för höstens alla svartmesar?

En annan fågel värd att nämna är svartmesen. Hösten 2023 flög hundratusentals svartmesar västerut från Finland och det sågs enorma mängder av den lilla fågeln i Sverige. Men att döma av statistiken från Vinterfåglar inpå knuten verkar de inte ha stannat i landet. 2024 räknades det till 5406 svartmesar, vilket är ett av de sämsta resultaten för svartmesen de senaste 15 åren.

En annan fågelrapport från i höstas gällde var alla rödhakar tagit vägen. Flera fågelstationer rapporterade om en kraftig minskning av antalet ringmärkta rödhakar. I vinterfågelräkningen sågs det förvisso det näst lägsta antalet rödhakar sedan 2012 och de senaste tre åren är minskningen tydlig, men det återstår att se om det blir en ihållande trend.

De talrikaste fåglarna vid de senaste årens räkning

Placering20242023202220212020
1talgoxetalgoxetalgoxetalgoxetalgoxe
2gråsiskablåmesblåmesblåmesgrönsiska
3blåmespilfinkgrönsiskapilfinkblåmes
4domherredomherrepilfinkkoltrastpilfink
5pilfinkkoltrastdomherre gulsparvdomherre
6koltrastskatabergfinkdomherreskata
7skatagrönfinkkoltrastskatakaja
8gulsparvgulsparvskatakajagrönfink
9grönfinkkajagulsparvgrönfinkgråsparv
10kajagråsparvkajagråsparvsidensvans
Källa: Vinterfaglar.se

Även i Norge har det räknats fåglar i helgen och även där har gråsiskan stått för en imponerande andraplats med domherre på tredje. Vinnaren var som vanligt talgoxen.

Källa: Vinterfaglar.se

Mer att läsa