Gå till innehållet

Nyfödd vithaj dokumenterad för första gången

Vithajar är världens största rovhaj och bör vara en av världens mest kända fiskar. Men trots det har det troligen aldrig tidigare dokumenterats en nyfödd vithaj. Se film på hajen längst ned i artikeln.

Upptäckten gjordes i juli 2023 av den kända naturfilmaren Carlos “The Malibu Artist” Gauna och biologidoktoranden Phillip Sternes från University of California, nära Santa Barbara vid Kaliforniens kust. De spanade efter hajar den 9 juli 2023 och såg plötligt något spännande i drönarkameran som de använde. Vithajar är grå på ovansidan och vita på undersidan, men hajen som de hade framför sig på skärmen var helt vit och bara 1,5 meter lång, vilket är litet för en art som kan bli upp till 5 meter lång. Den minsta vithajen som någonsin observerats var 106 cm lång.

– Var vithajar föder sina ungar är en av de heliga graalerna inom hajforskningen. Ingen har någonsin kunnat fastställa var de föds, och ingen har heller sett en nyfödd hajunge vid liv. Det har hittats döda vithajar inuti avlidna gravida mödrar. Men inget liknande, säger Carlos Gauna.

Det talar för att hajen är nyfödd

Det finns flera anledningar till att Carlos och Philip tror att det var en nyfödd vithaj som de såg. Dels har det tidigare setts gravida vithajar i området, bland annat dagarna innan filmen här under fångades. Dessutom sågs en av de gravida hajarna dyka ner i djupet strax innan den helvita hajen dök upp. Vithajshonor föder levande ungar. I livmodern kan de äta obefruktade ägg och även en sorts “mjölk” som utsöndras i livmodern. Philip Sternes säger att han tror att det som syns på filmen kan vara en unge som gjorde sig av med den här mjölken och att individen bara var några timmar eller maximalt en dag gammal.

– Ytterligare forskning behövs för att bekräfta att dessa vatten verkligen är en födselplats för vithajar. Men om så är fallet vill vi att lagstiftarna går in och skyddar dessa vatten för att hjälpa vithajar att fortsätta trivas, säger Philip Sternes.

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=NfuaPwUMOF0

Observationen dokumenterades i en artikel tidskriften Environmental Biology of Fishes, som publicerades nyligen.

Källor: University of California och Environmental Biology of Fishes

Mer att läsa