Gå till innehållet

Natur­­­­julkalendern 2023: Niclas Ahlberg

I Naturjulkalendern presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Niclas Ahlberg fotograferar gärna på Gotland, vilket bland annat skildras i hans böcker ”Ljusets avsked & återkomst” och hans senaste som just kommit ut; "Skärfläckan – den gracila vadaren". Han vill med sina bilder lyfta fram det vackra och skyddsvärda i vår natur. 2019 blev Niclas invald i föreningen Naturfotograferna och har genom åren placerat sig långt fram i flera internationella fototävlingar. Dessutom har han ställt ut sina bilder på många platser, så som Abecita Popkonst och Foto, Nacka konsthall och Eksjö konsthall.

• Se fler av Niclas bilder på Niclasahlberg.seFacebook eller Instagram.

“I skrivande stund är det ganska precis ett år sedan jag blev naturfotograf på heltid. Det har varit ett spännande år även om tajmingen kanske var dåligt vald med tanke på inflation och konjunktur. Men absolut värt det.

Oslobesök
Fotoåret började med ett besök i Oslo där bilden “Kung fu herons” fick en andraplats i fågelklassen i Nordic Nature Photo Contest.

Kung fu herons – det var lite dålig stämning i viken den här morgonen. Troligen två hanar som fajtas över en hona. Inte helt ovanligt på våren.

Norrlandstrip
I slutet av februari gjorde jag och en kompis en tur norrut för att fota ugglor och spettar. Vi väntade tills väderprognosen utlovade snö. Det var en väldigt lyckad resa då vi redan första eftermiddagen fick närkontakt med inte mindre än tre lappugglor. De jagade i snöfallet vid kanten av en sjö med fina konturer av berg i bakgrunden. Vi hängde med den ett apr dagar och fyllde minneskorten. Därefter fortsatte vi ännu längre norrut och till slut fick jag mina första bilder av vitryggig hackspett.

En av lappugglorna tog en paus i jakten och vilade i en björk alldeles bredvid där jag stod.

Återbesök på Varanger
I månadsskiftet mars/april var det åter dags att guida en grupp fotografer till fina bilder på Varangerhalvön. Att besöka Hornöya är lika fantastiskt varje gång. Tiotusentals sillgrisslor, tordmular, toppskarvar och om man har tur lunnefåglar. Det är dock en nyckfull plats. Vädret i Barents hav kan ställa till det. I vissa lägen kan man inte ens komma ut till ön. Men när det stämmer är det en fotografs paradis. Efter ett par dagar på Hornöya åkte vi till Båtsfjord för att fota i de fina flytgömslena i hamnen. Där är det praktejder och alförrädare som är primärt fokus. Resan avslutades i Pasvik som ligger i tajgabältet på gränsen mot Ryssland. Där är det häftiga skogsarter som tallbit, lappmes och lavskrika som står på menyn.

Catfight! Till skillnad från första bilden med hägrarna där hanarna slåss så är det här en bild av två honor som slåss om en hane. Allt i jämlikhetens namn.

Rekresa på Island
Efter diverse turer till Gotland åkte jag i slutet av maj till Island för att samla bildmaterial till en fotoresa för Zoom. Jag är bekant med en av Islands bästa naturfotografer och fick hänga med honom i tio dagar för att sätta upp en lämplig rutt för en resa. Det var fantastiskt att resa runt i detta sagolandskap. Jag har varit där tidigare men bara i mitt tidigare arbete utan kamera. Island har inte många arter fåglar. Bara ungefär 80 stycken där strömand, islandsknipa och den isländska rödspoven kanske är mest åtråvårda. Men det finns också fågelberg med alkor och våtmarker med smålom och vadare. Ett paradis helt enkelt, men svårt att ta sig fram eftersom man ideligen får stanna och ta bilder.

Lunnefågel under flygning mot en bakgrund av snöflingor.

Above the clouds – en lunnefågel flyge i snöstorm på Island. Snöfläckarna på berget i bakgrunden får det att se ut som jag fotat ovanför molnen.

Skärfläckor, skärfläckor och skärfläckor
Det var skönt att efter Island äntligen få åka till Gotland och fokusera på att färdigställa min bok “Skärfläckan – den gracila vadaren”. Jag hade under våren följt en familj med skärfläckor och ville nu kunna följa dem den sista tiden innan de blev flygga. Pusselbitarna fylldes i och arbetet med boken kunde färdigställas. I mitten av oktober lanserades boken med ett antal boksläpp och pressaktiviteter. Otroligt att få bläddra i den efter att jag jobbat med projektet ett par år. Jag kommer alltid att ha en stor plats i hjärtat för skärfläckor men skönt att fokusera på något annat ett tag.

Myskoxar
I månadsskiftet september/oktober besökte jag för första gången Dovre. Det var ett härligt landskap i höstfärger och jag fick spendera ett antal dagar tillsammans med myskoxe och riktigt stora älgtjurar. Mäktigt att ha dessa nordiska urdjur på behörigt avstånd och studera deras beteende i deras underbara biotop.

En myskoxtjur i Dovres fjällandskap i höstskrud.

Hoppas ni alla får en riktigt fin jul och ett gott nytt år!”

Mer att läsa