Gå till innehållet

Natur­julkalendern 2023: Anders Geidemark

I Naturjulkalendern presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.
Anders Geidemark är född och uppväxt i Bergslagsskogen och därifrån kommer också hans utvalda bilder från året.

• Se fler av Anders bilder på Facebook.

Anders Geidemark är född och uppväxt i Bergslagsskogen utanför Hallstahammar. Naturintresset kom ”med modersmjölken” och han började med naturfoto som 13-åring. Sedan 1988 är han yrkesmässig fotograf och författare och har gett ut fyra böcker och hållit över 1 000 bildföredrag i åtta europeiska länder. Han har även haft åtskilliga utställningar, kurser, workshops och fototävlingsuppdrag runt om i Europa och var med om att starta om tidskriften Camera Natura.

6 januari: Ett grymt möte

Trots att vi har gott om vildsvin i skogarna runt vårt hus i Bergslagen, är det verkligen inte ofta som det blir ett spontant möte på skogsstigen. De jagas hårt, är extremt skygga, och skickliga på att ”ligga lågt” och trycka i risiga snår och granplanteringar. Den här dagen hade vi tur med färsk och tyst nysnö, vinden åt rätt håll, och att några ungdjur var oförsiktiga nog att vara aktiva mitt på dagen. Vi döpte honom till Snönos, och tackade för det trevliga mötet. Föga anade vi då, att våra tvåbenta skogsvänner bosatta strax norr om oss, innan året var slut skulle bli avstängda från att vistas i sina älskade skogar, på grund av ett utbrott av Afrikansk svinpest…

27 maj: Vänträff i Dalaskog

Livet som naturfotograf medför av naturliga skäl mestadels en arbetstillvaro i ensamhet. Därför uppskattas träffar med kollegor storligen, då det händer. ”Nytta med nöje”, kan vid dylika tillfällen sannerligen tjäna som ett lämplig epitet; eller vad sägs om att tillsammans i skymningen invänta slagugglemors ankomst vid bohålet, paddling i den dimhöljda försommarnatten, vandring i gammelskog – och däremellan avkoppling med grillning och kolbullestekning över öppen eld. Detta hände sig fyra gamla vänner, i en Dalaskog, i slutet av maj.

27 juni: Nattskärrans skog

Solen har gått ner, och klockan elva börjar de!

Först ett kort, lite prövande ”surr” en bit bort. Men snart är det full fart, från åtminstone fyra olika håll.

Jag står i den ljusa sommarnatten i Hälleskogsbrännan, naturreservatet som avsatts som en del av Den stora skogsbranden, som ödelade 13 800 ha skogsmark i Västmanland 2014. Men nu är brandområdet allt annat än ”öde”, och att följa hur olika arter tar tillbaka och koloniserar den svartbrända miljön är mycket intressant. Inte minst nattskärran tycks uppskatta den torra och öppna omgivningen.

Kl 03.16 får jag den här bilden på en spelflygande hane.

Och i den brandförstelnade talldungen sitter en koltrast, som undrar vad det är för märkvärdigt med nattskärra…

26 augusti. Skogsbäcken

I september blev jag inbjuden till finska Kuusamo Nature Photo Festival, för att hålla ett bildföredrag. Mycket trevligt att återigen få besöka denna fina festival, senast var 1996, då jag framförde mitt islandsbildspel Stigen ur hav – av vingar skuggad, byggd på min första bok med samma namn. Den här gången var mitt tema ”Skog”, och jag berättade om skogsupplevelser från tre kontinenter. 

Festivalen präglades annars i hög grad av att Kuusamobon och nestorn inom Nordisk naturfotografi, Hannu Hautala, tyvärr gick bort tidigare i år. Han har betytt oerhört mycket för mig personligen, och för tusentals andra naturfotointresserade. Jag avslutade min föreläsning med ett specialkomponerad bildspel, en homage till skogsmänniskan Hannu. En del av bilderna tog jag i augusti i år, i en av mina favoritskogar.

God Jul Naturvänner!”

Mer att läsa