Gå till innehållet

Massprotester mot nedskärningar i naturen

Nästan 65 000 underskrifter kräver stopp för nedskärningarna i miljöbudgeten.

Svenska Turistföreningen (STF) drog i augusti igång ett upprop mot nedskärningarna i miljöbudgeten. Gensvaret blev stort. Hela 64 711 personer har undertecknat det öppna brevet mot att regeringen halverade budgeten för skötsel av naturreservat och nationalparker vid årsskiftet.

– När fler hittar ut i naturen behöver friluftsbudgeten höjas, inte sänkas. Om regeringen fortsätter på den inslagna vägen riskerar vi allvarliga långsiktiga konsekvenser för både natur och människor, säger Maria Ros Hjelm generalsekreterare Svenska Turistföreningen.

En höjning som är en säkning

Sedan dess har regeringen meddelat att de planerar att höja budgeten för skötsel av värdefull natur inför 2024, men det är bara en höjning jämfört med halveringen 2023. Jämfört med 2022 är det fortfarande en rejäl sänkning.

Den 20 september presenterar regeringen sin budget för 2024 och STF hoppas nu sätta press in i det sista.

– Regeringen säger att ni värnar såväl naturen som friluftslivet. Vi vill att ni inte bara säger det utan även nu visar det i höstbudgeten. När fler hittar ut i naturen behöver friluftsbudgeten höjas. Annars riskerar vi allvarliga långsiktiga konsekvenser för både natur och människor, skriver STF i sitt öppna brev.

Läs även

Regeringen höjer budgeten för värdefull natur igen
• Nya budgeten våren 2023 “en naturvårds­slakt”
• Budgeten för värdefull natur kapades hårt i början av 2023
• Sveriges regering motarbetar EU:s natur­förordningar
• WWF och Birdlife vädjar till politiker: Förstå allvaret

Källa: STF

Mer att läsa