Gå till innehållet

Lampor får insekter att fastna i en evig rondell

Varför dras insekter mot ljus? Forskare har nu hittat svaret på den frågan och det handlar egentligen om att de vänder ryggen mot ljuset.

Flera studier har konstaterat att mänsklighetens belysning av planeten, som fördubblas vart åttonde år har stora konsekvenser för djurlivet. Det har bland annat konstaterats att nattbelysning kan vara en stor anledning till insektsdöden och att även svagt artificiellt ljus stör hela ekosystem. Flyttfåglar har också konstaterats drabbas hårt av upplysta städer och även trädgårdsfåglar påverkas negativt.

Men exakt vad det är som får insekterna att drabbas av ljuset har hittills varit okänt. Med hjälp av högupplöst motion capture och avancerad filmutrustning i fält har forskare nu återkonstruerat hur insekter rör sig i närheten av lampor. Det visade sig att insekterna inte flyger direkt mot ljuset. Istället navigerar de med ryggen mot ljuskällan och flygrörelsen vinkelrätt mot ljuset.

Fastnar i rondeller kring belysning tills de kraschar

Utan ljusföroreningar innebär det att insekterna lutar ryggen i en lämplig vinkel utifrån naturligt ljus från stjärnor. Men i närheten av lampor påverkas istället småkrypen så att de konstant flyger runt ljuset och “fastnar” i en rörelse, ungefär som i en evig rondell.

Insekter har ljusreceptorer på ryggen som hjälper dem att hålla koll på vad som är upp och vad som är ner så att de kan flyga horisontellt längs marken. Detta har fungerat för dem i många miljoner år, men när nu mänskligheten lyser upp planeten allt mer blir de förvirrade och flyger i cirklar runt ljuskällan.

– De kan inte ägna sig åt sina normala vanor som att äta eller reproducera sig och till slut får de slut på sin energi och kraschar, säger Samuel Fabian, forskare på insekters beteenden vid Imperial Collage i London, till SVT Vetenskap.

Detta fenomen var särskilt vanligt om det var vindstilla eller lä vid belysningen. Om det kom en vindpust såg forskarna att insekterna ibland kunde “komma loss” från ljuset.

Källor: Nature, The Guardian och SVT Vetenskap

Mer att läsa