Gå till innehållet

USA närmar sig förbud mot avverkning av gamla skogar

2022 gav Joe Biden i uppdrag till landets skogs- och jordbruksdepartement att bättre skydda och stärka landets gamla skogar. Nu närmar det sig ett verkställande.

Allmänheten har till 2 februari på sig att komma med synpunkter på de nya förslagen för Forest Service och Bureau of Land Management. Tanken är att ge landets gamla och mogna skogar ett bättre skydd, både från avverkning, men också från klimatförändringar, skogsbränder, insektsangrepp och sjukdomar.

– Skogar ger ren luft och rent vatten, upprätthåller det växt- och djurliv som är grundläggande för den biologiska mångfalden och för att bekämpa de globala klimatkriserna, och har särskild betydelse för ursprungsbefolkningen, står det i ordern.

Politiskt kommer den viktigaste förändringen vara att all avverkning i gammelskogar ska motiveras av ekologi snarare än ekonomi. Skogsbolag ska inte längre hugga ner gamla träd i det “primära syftet att göra vinst”, enligt ett meddelande från det amerikanska jordbruksdepartementet. Istället måste det i sådana fall finnas ett överordnat bevarande syfte, till exempel att ta bort sjuka träd eller gallra bestånd för att minska risken för skogsbränder.

Alltför länge har vinstdrivande företag betraktat våra skogar enbart utifrån värdet på deras timmer.

I en inventering som genomfördes av US Forest Service konstaterades att av de ungefär 52 miljoner hektar skog som byrån övervakar är cirka 80 procent antingen gamla (13 miljoner hektar) eller mogna skogar (32 miljoner hektar). Hela Sverige är 41 miljoner hektar, varav nästan 28 miljoner hektar är skog.

USA:s skogsindustri har motsatt sig förslaget och menar att det kommer leda till att folk blir av med jobbet i branschen.

“Ett viktigt steg” som dock kan stoppas av nästa president

Bland naturföreningarna finns en oro för att beslutet lätt kan rivas upp om det blir ett maktskifte i kommande val, men också en stor glädje över att mer skog nu kan skyddas. Naturföreningen Sierra Club kommenterar Joe Bidens besked så här:

– Alltför länge har vinstdrivande företag betraktat våra skogar enbart utifrån värdet på deras timmer. Men som ursprungsbefolkningar har vetat i århundraden är värdet av gamla och mogna skogar mycket större. Att skydda dessa träd skulle bevara vårt rena vatten och vår rena luft, skydda livsmiljöer för vilda djur och växter och erbjuda en välbehövlig buffert mot de värsta effekterna av klimatkrisen. President Biden tar ett viktigt steg med detta ändringsförslag, men vi måste avsluta jobbet och skydda dessa träd en gång för alla.

Förbudet att avverka gamla skogar kommer att träda i kraft i början av 2025, men eftersom det omfattas av en verkställande order kommer det vara beroende av att även vinnaren i presidentvalet 2024 ger sitt stöd.

Läs även

Brukade skogar tål torka sämre än naturskogar
• Ännu en studie: Gamla träd fortsätter lagra stora mängder kol
• Avverkningstakten försämrar svenska skogens kollagring
• Skogar fortsätter lagra mer kol i tusentals år
• Sammanställning av 45 studier: Ökad skogsavverkning ger försämrad kollagring
• Bevarade skogar skyddar växter från klimatförändringar

Källa: Washington Post och The Guardian

Mer att läsa