Gå till innehållet

Wilsonbeckasin återupptäckt – ett år senare

Wilsonbeckasin. Foto: MdfOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

För ganska exakt ett år sedan fick Sverige sitt första besök någonsin av en wilsonbeckasin. Den hade flugit riktigt fel med tanke på att arten normalt sett övervintrar i Sydamerika och spenderar sommaren i Nordamerika. Under lördagskvällen 18 april 2020 hittades den igen, på samma plats.

Artikel om den första upptäckten i april 2019: Det var egentligen redan dagen innan, den 13 april 2019, som wilsonbeckasinen upptäcktes i närheten av Vendelsjön i Uppland. Men först misstogs lätet för en uggla. Den 14 april konstaterades att det var en “enkelbeckasin” som lät och flög märkligt i området. Snart började det misstänkas att “enkelbeckasinen” som lät likt en “snabb pärluggla” var en amerikansk beckasinart och på kvällen spelades lätet in och bestämdes säkert till wilsonbeckasin. Klockan 21 på söndagen den 14 april var upptäckarna tillräckligt säkra på sin sak för att larma ut fågeln via Bird Alarm till resten av landets fågelskådare.

LÄS ÄVEN: • Karta över Sveriges bästa platser för fågelskådning

Vid fyratiden på måndagsmorgonen fick de första tillresta fågelskådarna höra wilsonbeckasinen spela och därmed också få ett nytt Sverigekryss. Nästan exakt ett år senare upptäcktes återigen en wilsonbeckasin på samma plats som 2019.

LÄS ÄVEN: • Natursidans guide till fågelskådning

Även om Wilsonbeckasinen lever i Syd- och Nordamerika så har det hänt förr att individer hamnat i Europa och den har hittats i bland annat Finland (2010), Island, Frankrike och Storbritannien. Arten är väldigt lik den i Sverige betydligt vanligare enkelbeckasinen, men har enligt Fågelguiden smalare vit bakkant på vingen, mörkare vingundersida och fler täta tvärband på de yttre stjärtpennorna. Framför allt kan arterna skiljas på spellätet, där wilsonbeckasinen har en djupare, något pärluggleliknande röst.

Kalle Brinell spelade in följande läten från wilsonbeckasinen under söndagen:
Sång

Lockläte

Jämför med enkelbeckasinens läten:
Sång

Lockläte

Källor: Artportalen och Bird Alarm

Mer att läsa