Gå till innehållet

Stor vitamin­förlust när fisk blir foder i laxodlingar

Laxarna som föds upp i burar för att bli mat får mindre fiskar som foder, bland annat som tagits upp med trålare i Östersjön. En ny studie visar att laxodlingsindustrin leder till en förlust av viktiga näringsämnen i vår kost.

Det vore betydligt bättre om fiskar blev mat åt människor (och andra djur) direkt istället för att bli foder åt laxodlingsindustrin. Dels är det en effektivare användning av jordens begränsade resurser, dels visar ny forskning att det är ett bättre sätt att få i sig fiskarnas många viktiga näringsämnen. Sex av nio näringsämnen var betydligt lägre i laxfilén än i de fiskarna som blev foder. Det gäller kalcium, jod, järn, omega-3, vitamin B12 och vitamin A. Nivåerna av selen och zink ökade dock.

I Storbritannien, där studien gjordes, får 71 procent av de vuxna otillräckligt med D-vitamin under vintern. I Sverige är motsvarande siffra 20 procent och här rekommenderar Livsmedelsverket D-vitamin-tillskott bland annat till personer under 2 år, över 75 år och folk som inte äter fisk.

“Slöseri med näringsämnen”

Richard Newton vid Institute of Aquaculture, University of Stirling, var en av forskarna bakom studien:

– Vi slösar bort omkring 80 procent av kalciumet och jodet från foderfiskarna. Det var intressant att se särskilt med tanke på att kvinnor och tonårsflickor ofta inte får i sig tillräckligt av dessa näringsämnen.

Studiens huvudförfattaren, David Willer vid Zoology Department, University of Cambridge, berättar att man bör överväga att äta ett större och bredare utbud av vilda fiskarter som sardiner, makrill och ansjovis, för att få i sig fler viktiga näringsämnen direkt på tallriken.

– Om vi gör några små förändringar i vår kost när det gäller vilken typ av fisk vi äter kan vi komma långt med att åtgärda några av dessa brister och öka hälsan hos både vår befolkning och vår planet.

Källor: University of Cambridge och Nature food

Mer att läsa