
Laxodlingar. Foto: Erik Christensen, CC BY-SA 3.0
Sverige importerade lax från Norge för över 30 miljarder kronor förra året, men laxodlingarna är inte oproblematiska. Den svenska författaren och journalisten Mikael Frödin tog sig in och filmade laxarna i norska odlingar. Han hittade sjuka fiskar med svamp och stora sår, förvridna kroppar och ”ett vansinne utan dess like”. Nu har han dömts till böter av norsk domstol för att ha varit för nära odlingarna.
Målet med att filma laxodlingarna var enligt Mikael Frödin att uppmärksamma hur odlingsindustrin får ekosystem att kollapsa och hur den drabbar vilda laxar. Han beskriver själv vad han såg på sin blogg:
– Att fisken skulle se så sjuk ut och att det skulle vara så vidrigt var värre än mina värsta farhågor. Det var helt enkelt vidrigt! Sjuk fisk med svamp och stora sår, förvridna kroppar och ett vansinne utan dess like! Undra vad som hade hänt om detta pågick ovanför ytan!? Vad ni än gör – ÄT INTE ODLAD NORSK LAX!
LÄS ÄVEN: • Ny studie: Odlad lax största hotet mot vild lax
Under rättegången berättade bland annat Norska vetenskapliga rådet att på bara fem år har antalet laxar som gått upp i norska älvar halverats.
LÄS ÄVEN: • Vildlax-beståndet mer än halverat på 30 år
– De angav att rymlingar, lus och infektionsspridning från odlingsindustrin är den största anledningen. Sedan kom det fram siffror från odlingsbranschen själv att det dog 53 miljoner laxar i norska odlingskassar under 2017, och att det således var 100 miljoner kilo mat som gick till spillo. För att producera de 100 miljoner kilona gick det åt ungefär 250 miljoner kilo annan fisk i form av foder. Slöseriet med den ekologiska resursen är enorm, berättar Mikael Frödin för Fiskejournalen.
LÄS ÄVEN: • Världens laxodlingar allt mer infekterade av löss
I rättegången hävdade Mikael Frödin att han filmat laxarna för att det är hans journalistiska skyldighet och ett försök att rädda laxarna.
– Om en bonde hade 70 000 kor i en liten hage utan gräs, där många var missbildade, sjuka med svampinfektioner och öppna sår hade vi sett det och verksamheten hade för länge sedan varit anmäld. Fiskodlingsnäringen bedrivs under ytan, utan att komma närmare än 20 meter är det omöjligt att granska verksamheten, förklarar Mikael Frödin i ett pressmeddelande.
LÄS ÄVEN: • Varför finns det nästan inga räkor kring Norges laxodlingar?
Domstolen gick dock på laxodlingsindustrins linje och dömde Mikael Frödin till 12 000 norska kronor i böter för att han brutit mot reglerna om att vara minst 20 meter från odlingskassarna. Han har ännu inte bestämt om han ska överklaga domen.
Norge är inte det enda landet där odlade laxar uppvisar skador och är sjuka. Det har även avslöjats från laxodlingar i Skottland.
Källor: NRK, Älvräddarna, TV4 och Fiskejournalen

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Jag kommer aldrig mer att äta odlad, norsk lax!!! Det är djur som lider där vi inte ser det under ytan…Har misstänkt att det är något lurt med all den billiga laxen
Hoppas att Mikael Frödin överklagar. Annars kanske man kan samla in pengar till böterna…
Tänker att det är viktigt att uppmärksamma frågan så mycket som möjligt. Kanske ett överklagande är en möjlighet? Tänker då också att jag, säkert tillsammans med många fler, gärna bidrar med en slant! Har hört att en film (samma el annan) var aktuell att visas i SVT men drogs tillbaka. Det är enorma pengar inblandade…
Upp och nedpåvända världen!!
Mikael Frödin ska ha medalj!
Tack du upplyser oss om hur hemskt
laxarna blir behandlade.
Dags att förbjuda laxodlingar. Risken är ju att även vildlaxen blir förstörd. Det är ju dessutom ett slöseri av resurser genom att fånga all annan fisk för att få till foder. Det går ju åt 3-5 gånger så mycket annan fisk för att få till foder åt en lax. Undrar hur det ser ut i svenska fiskodlingar.
Låt naturen då ha sin gång. Hejja reportern. Katastrof om han blir dömd. Alla vet att det är inget bra med odlingar. En sak till pengar går inte att äta. Bättre att rädda våran miljön. Våra vatten och luften. Satsa på det istället
Hur är det med ekologiskt odlad lax, är det lika illa…?
Undrar också det. Det finns ju KRAV-märkt lax som är odlad i Norge. Hur går det till?
Tusen tack Mikael Frödin för ditt viktiga arbete! Helt otroligt att bli straffad på 12 000kr för att man uppmärksammar ett problem.
Den naturliga reaktionen från företaget hade varit att tacka för att någon upptäcker svagheter och problem i företaget.
Förstår de inte att det går att tjäna pengar på att vi konsumenter vet att laxarna som vi äter har haft ett bra liv?
Företaget borde samarbeta med Mikael och göra situationen bättre. Ett sådant rikt land som Norge borde klara av att skapa världens bästa och renaste laxföretag. Ge laxen rejält med utrymme.
Nu är det viktigt att Norsk laxindustri på djupet förstår att man måste ha många och noggranna kontroller av dessa företag som odlar lax på detta sätt.
Jag tänker aldrig mera äta norsk odlad lax!
Håller med alla ovanstående. Jag tänker inte äta mer norsk lax.
Har jobbat i Norge på laxfabrik där vi slaktade den odlade laxen. Dagligen hanterade vi 80 ton s.k. fjordlax (odlad i fjorden) och av dagsskörden var ca 100 laxar missbildade. Det var grova missbildningar, som dubbla huvuden ovanpå varandra, små vita dockliknande babyhänder istället för fenor, några hade näsor, alltså människonäsor. Och det hände att de hade garnityr som en fullvuxen människa. Fråga mig inte hur och varför, jag vet bara att det var sjuukt och jag skulle aldrig äta odlad lax. Bra att detta uppmärksammas.
Hej jag bor på tenerife, här i butikerna finns bara norsk odlad lax, det är så man tror att man har monopol, man kan läsa på förpackningarna att laxen är packeterad i polen eller kina, gör man så för att undgå kontroll, vi bojkottar all norsk fisk