Gå till innehållet

Böter för svensk filmare som avslöjade missförhållanden med odlad lax i Norge

Sverige importerade lax från Norge för över 30 miljarder kronor förra året, men laxodlingarna är inte oproblematiska. Den svenska författaren och journalisten Mikael Frödin tog sig in och filmade laxarna i norska odlingar. Han hittade sjuka fiskar med svamp och stora sår, förvridna kroppar och “ett vansinne utan dess like”. Nu har han dömts till böter av norsk domstol för att ha varit för nära odlingarna.

Målet med att filma laxodlingarna var enligt Mikael Frödin att uppmärksamma hur odlingsindustrin får ekosystem att kollapsa och hur den drabbar vilda laxar. Han beskriver själv vad han såg på sin blogg:

– Att fisken skulle se så sjuk ut och att det skulle vara så vidrigt var värre än mina värsta farhågor. Det var helt enkelt vidrigt! Sjuk fisk med svamp och stora sår, förvridna kroppar och ett vansinne utan dess like! Undra vad som hade hänt om detta pågick ovanför ytan!? Vad ni än gör – ÄT INTE ODLAD NORSK LAX!

LÄS ÄVEN: • Ny studie: Odlad lax största hotet mot vild lax

Under rättegången berättade bland annat Norska vetenskapliga rådet att på bara fem år har antalet laxar som gått upp i norska älvar halverats.

LÄS ÄVEN: • Vildlax-beståndet mer än halverat på 30 år

– De angav att rymlingar, lus och infektionsspridning från odlingsindustrin är den största anledningen. Sedan kom det fram siffror från odlingsbranschen själv att det dog 53 miljoner laxar i norska odlingskassar under 2017, och att det således var 100 miljoner kilo mat som gick till spillo. För att producera de 100 miljoner kilona gick det åt ungefär 250 miljoner kilo annan fisk i form av foder. Slöseriet med den ekologiska resursen är enorm, berättar Mikael Frödin för Fiskejournalen.

LÄS ÄVEN: • Världens laxodlingar allt mer infekterade av löss

I rättegången hävdade Mikael Frödin att han filmat laxarna för att det är hans journalistiska skyldighet och ett försök att rädda laxarna.
– Om en bonde hade 70 000 kor i en liten hage utan gräs, där många var missbildade, sjuka med svampinfektioner och öppna sår hade vi sett det och verksamheten hade för länge sedan varit anmäld. Fiskodlingsnäringen bedrivs under ytan, utan att komma närmare än 20 meter är det omöjligt att granska verksamheten, förklarar Mikael Frödin i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: • Varför finns det nästan inga räkor kring Norges laxodlingar?

Domstolen gick dock på laxodlingsindustrins linje och dömde Mikael Frödin till 12 000 norska kronor i böter för att han brutit mot reglerna om att vara minst 20 meter från odlingskassarna. Han har ännu inte bestämt om han ska överklaga domen.

Norge är inte det enda landet där odlade laxar uppvisar skador och är sjuka. Det har även avslöjats från laxodlingar i Skottland.

Källor: NRK, Älvräddarna, TV4 och Fiskejournalen

Mer att läsa