Gå till innehållet

Ungefär var sjätte odlad fisk dör i burarna i Norge

Fiskarna dör av sjukdomar som kopplas till stress, trängsel och laxlusbehandling.

En ny rapport från norska Veterinærinstituttet visar att det enbart i fjol dog 92,3 miljoner laxar och 5,6 miljoner regnbågar i fiskodlingar. Även landbaserade odlingar är hårt drabbade. I snitt dör var sjätte fisk i de norska odlingsburarna – 16,1 procent av laxarna och 17,1 procent av regnbågarna. Ett liknande snitt sågs under 2020 och 2021.

I vissa områden dog nästan var fjärde fisk i odlingarna. Huvudorsaken till dödsfallen är den intensiva produktionen, som orsakar stress, trängsel och behandlingar, som även slår hårt mot det vilda laxbeståndet både i Norge och i Sverige.

– De hälso- och välfärdsproblem som nu ökar kan kopplas till intensiv produktion och ökad avlusning. Ökad förekomst av gäl- och bakteriesjukdomar och olika sårproblem är relaterade till stress, trängsel och skador på fisken, säger Edgar Brun, chef för avdelningen för fiskars hälsa och välbefinnande vid det norska veterinärinstitutet.

Allt fler studier visar att odlad fisk upplever stress under sina instängda liv med begränsad rörelsefrihet. Experterna på den norska myndigheten vill nu se högre krav på fiskodlingsindustrin och att den ska moderniseras med större hänsyn till fiskhälsan. Inte minst eftersom situationen för fiskarna blir allt sämre. Det har aldrig förr registrerats lika höga antal med sjukdomen vintersår som under 2022. Sjukdomen har också sprdit sig längs hela norska kusten från att tidigae enbart funnits i norra Norge.

“Djurvälfärden är förloraren i tillväxten”

I rapporten framgår också att fiskodlingsindustrin nu har högre kostnader för att behandla sjukdomar än för att köpa foder.

– Detta är en tydlig indikation på att hälsosituationen är dålig. Hälsoutgifterna har fördubblats för de senaste tio åren. Industrin kan inte leva med att hälsoläget tar lejonparten av kostnaderna. Dödligheten och välfärden för fiskarna är förlorarna i branschens tillväxt. Hälsa och välfärd bör och måste vara en förutsättning för produktionstillväxt. Vi behöver en bättre realpolitisk uppföljning av den politiska retoriken, säger Edgar Brun till NRK.

Sjukdomarna uppstår när fiskarna lever så tätt ihop i burarna och det foder de äter består bland annat av fisk från svenska trålare i Östersjön. 90 procent av all svenskfångad fisk i Östersjön används som foder i exempelvis laxodlingar och minkfarmar.

Läs även:
Kraftig stress hos odlade fiskar
• Norsk vildlax fortsatt hotad trots insatser – laxodlingar stor anledning
• Norska laxodlingar hotar även svenska vildlaxar
• Kritiskt läge för Norges laxar – hotas av laxodlingar
• Böter för svensk filmare som avslöjade missförhållanden med odlad lax i Norge
• Ny studie: Odlad lax största hotet mot vild lax

Källa: NRK

Mer att läsa