Gå till innehållet

STF Blåhammaren, Jämtlandstriangeln Jämtland.

STF skär ner på verksamheten i Jämtlands­fjällen

Kraftigt minskat antal gästnätter och stängda restauranger för att minska störning för renar.

Svenska Turistföreningen (STF) har fyra fjällstugor i Jämtlands- och Härjedalsfjällen med cirka 50 000 gästnätter per år. Nu har föreningen ansökt om ett nytt arrendeavtal som innebär kraftiga neddragningar i verksamheten.

– Det här gör vi för att minska störning för renarna och bidra till en hållbar utveckling av området, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Störningar för renar i känslig period

Bakgrunden är en konflikt med rennäringen i området. Reidar Nordfjell från Handölsdalens sameby, en av de berörda samebyarna, förklarar problemet så här för SVT Jämtland:

– Det är ju ohållbart hur det är i fjällen. Det är för mycket folk på för liten yta. Det går bara inte. Det här har vi ju larmat om i många, många år, men inte fått gehör för.

Det handlar om att renarna är i stort behov av lugn och ro under den känsliga perioden när kalvarna diar, något som varit svårt med den stora mängden fjällvandrare. Nu säger sig både Handölsdalens sameby och Tåssåsens sameby vara nöjd med överenskommelsen med STF, vars arrende skulle omförhandlas inför 2024.

Vi strävar hela tiden efter att minska helikoptertransporterna, men om vi upphör med restaurangverksamheten kommer transporterna att minska drastiskt.

STFs generalsekreterare Maria Ros-Hjelm

STF skickar nu in en ny ansökan till Länsstyrelsen Jämtlands län om markarrende för STFs egendrivna fjällstationer och fjällstugor i Jämtland och delar av Härjedalen. Förändringarna innebär bland annat att fjällstugorna håller stängt mellan slutet av april och juli. Restaurangerna i Blåhammaren Sylarna och Helags stänger senast 2028.

Blåhammarens fjällstation, som ligger 12 km från närmaste bilväg, har en restaurang med fullständiga rättigheter där det erbjuds trerättersmiddag.

STF erkänner dålig kommunikation

– Från STFs sida har vi historiskt sett tyvärr varit dåliga på att ha de dialoger som krävs för respekt och samverkan. Vi har inte varit tillräckligt lyhörda för renskötselns situation och den dialog vi inlett ser vi fram emot att fortsätta. Genom de förändringar vi nu gör vill vi skapa förutsättningar för en bra samverkan på fjället. Det här är åtgärder som vi bedömer kan bidra till minskad störning men också en hållbar utveckling för fjällmiljön, framförallt genom att minska besökstrycket på specifika platser och dra ner på antalet transporter, skriver föreningen.

Vad är det för transporter som sker till fjällstationerna?
– Det handlar om transporter av matvaror till våra restauranger som ligger i fjäll utan farbar väg, förklarar STFs generalsekreterare Maria Ros Hjelm. Vi strävar hela tiden efter att minska helikoptertransporterna, men om vi upphör med restaurangverksamheten kommer transporterna att minska drastiskt. Allt som kan lagras fraktas ut på fjället när det finns snöföre. Exempel kan vara torrvaror, konserver, byggmaterial, dryck, frysvaror. Där vi stänger restauranger kommer det fortfarande att finnas butiker så att gästerna kan handla och laga mat själv. Men det är varor som vi kan köra ut vintertid, på snön, och lagra. Det som vi kommer att kunna minska ner är helikoptertransporter med färskvaror.

Vad har ni mötts för reaktioner efter att ni gått ut med förändringarna?
– Reaktionerna är blandade vilket är fullt förståeligt och väntat. Det här handlar om fjällområden som många människor känner starkt för. Jag har fått många mejl från arga människor som tycker att det här är fel väg att gå, men jag har fått ännu fler mejl och meddelanden från människor som tycker att det här är ett steg i helt rätt riktning.

Är det här något ni tror kommer behövas även på andra håll i era fjällstationer framöver?
– Vi som organisation måste bli bättre på att föra dialog med de människor som vi delar fjället med. Det gäller överallt. Den situation som vi har i Jämtland är dock unik och går inte riktigt att jämföra med hur det ser ut i resten av fjällkedjan. I Jämtland/Härjedalen har STF fyra av totalt åtta egendrivna fjällstationer, det vill säga lika många som vi har i resten av fjällkedjan. Alla fyra står dessutom i en samebys renbetesområde. Området har också väldigt mycket mer led än resten av fjällkedjan och lederna går dessutom kors och tvärs, som ett spindelnät, säger Maria Ros Hjelm.

Länsstyrelsen i Jämtlands län skriver att de “har som ambition att det går att förena turism med en fungerande renskötsel på statliga renbetesmarker”. Det är nu länsstyrelsen som ska avgöra om STF:s arrende inför 2024.

Läs även

Kraftigt minskad nedskräpning i fjällen

Försämrat tillstånd för fjällmiljön

Dyster framtid för skidturismen

Viss ljusning för fjällfåglar, men klimathot i fjärran

Mer att läsa