Gå till innehållet

Dyster framtid för skidturism i Europa

En ny studie visar att det i en nära framtid kommer vara ont om snö på många av de populära skidorterna i Europa.

Studien har gått igenom 2 234 skidorter i 28 länder i Europa och undersökt hur de skulle drabbas av en uppvärmning på 2 eller 4 grader. I dagsläget ser vi ut att gå emot minst 2,7 graders uppvärmning till år 2100 enligt Climate action tracker.

Redan vid 2 graders uppvärmning kommer en fjärdedel av skidorterna vara snöfattiga vart och vartannat år. Vid 4 grader skulle tre fjärdedelar av alla skidorter drabbas. Då har forskarna dessutom räknat med att konstsnö används i minst hälften av skidbackarna. Vilket sker redan nu. Men förutom att produktionen av konstsnö orsakar utsläpp som skyndar på uppvärmningen ytterligare så kommer det troligen bli för varmt för att skapa snö i exempelvis södra Europa.

Den europeiska skidturismen värderas till över 300 miljarder kronor och lockar mer än en miljon besökare per år.

– Skidturismen är en nischfråga när det gäller klimatförändringarna, men för de människor som bor i bergen och lever av denna industri är det mycket viktigt att verkligen förstå i vilken utsträckning klimatförändringarna hotar verksamheten, och att ta hänsyn till den påverkan som denna verksamhet har på klimatet, säger Samuel Morin, forskare vid Météo-France och CNRS i Toulouse och Grenoble, till The Guardian.

Även djur och växter drabbas

Det är inte bara skidturismen som blir lidande av minskande snötäcken och ökad uppvärmning. Det gäller även djurlivet i Alperna. I en studie från 2021 visar forskarna att många alpina djur- och växtarter flyttar sig allt högre upp på bergen för att få rätt förutsättningar. Men de hinner inte med. För varje årtionde sedan 1970 har klimatet förskjuts 62-71 meter högre upp på bergen. På dessa 50 år har de lämpliga livsmiljöerna justerats med över 300 meter och det får konsekvenser för både flora och fauna när exempelvis växter som är beroende av vissa insekter inte längre lever på samma platser.

Det gäller även i de svenska fjällen. Trädgränsen har flyttats flera hundrameter och forskare vid Umeå universitet varnar för att kalfjällen håller på att växa igen på flera håll i Skandinavien.

Läs även

Fjällripan allt mer hotad i Alperna
Glaciärsmältningen i Alperna 2022 bortom “extrem”
• Viss ljusning för fjällfåglar men klimathot i fjärran
• Försämrat tillstånd för fjällmiljön

Källor: The Guardian och Nature climate change

Mer att läsa