Gå till innehållet

Pris till miljöinsatser i Norrland

Stipendium till minne av naturjournalist söker nominerade som gjort insatser för naturen i Norrland.

Stiftelsen Sven Löhmans fauna- och florafond delar varje år ut ett stipendium till en person eller organisation som gjort en ”påtaglig insats för miljö, klimat eller flora och fauna, främst inom Gävleborgs län men också inom övriga Norrland”. I år är priset på 50 000 kronor.

Sven Lehman var Gefle Dagblads naturskribent i över 40 år. En position som idag är oerhört sällsynt på landets dagstidningar. Men Gefle Dagblad skriver att Sven Lehmans stående inslag i tidningen, ”Naturrutan”, blev ”oerhört populär hos GD:s läsare”. I över 40 år skrev han om naturen och svarade på läsarnas frågor. Dessutom ledde han fågelexkursioner för tidningens läsare.

– Sven Löhman ansåg att det inte bara var en exklusiv skara som skulle ta del av naturen och föra naturdebatten. Vanliga människor som gläds över vackra vildblommor eller som utan större anspråk tar med sig en kikare på utflykten, de är naturvårdens bästa vänner, konstaterade Sven ofta i sina rutor, skriver Karin Bergkvist på Gefle Dagblad.

Känner du till någon som bör nomineras till priset från hans fond? Skicka ansökan med motivering till karin.bergkvist@gd.se senast den 31 augusti 2023.

Läs även

Naturfoto om svenskt skogsbruk får internationellt pris
Natursidan prisas för “framgångsrikt engagemang för klimat- och naturfrågor”
Pris till skogsräddare
Pris till naturvägledare som får ut nya grupper i naturen

Källa: Gefle Dagblad

Mer att läsa