Gå till innehållet

Pris till naturvägledare som får ut nya grupper i naturen

Kanotutflykt med Äventyrsgruppen. Foto: Jana Eriksson

På en stor konferens för Friluftslivets år i Åre delade SLU Centrum för naturvägledning (CNV) ut priser för Årets naturvägledning 2021. En av vinnarna, Äventyrsgruppen på Miljöverkstan Flaten, har lyckats med det som få andra miljöorganisationer lyckats med; nå ut till ungdomar, som dessutom är relativt nya i landet.

CNV delade ut två priser under konferensen. Utbildningsplats skärgården vann i kategorin “Självguidande naturvägledning” för sina “lekfulla uppdrag och handledningar” som “inspirerar och underlättar för lärare och elever att uppleva och lära på egen hand, i samklang med skärgårdsmiljön”.

I kategorin “Naturvägledning med guide”, vann Äventyrsgruppen på Miljöverkstan Flaten i södra Stockholm.

“Äventyrsgruppen på Miljöverkstan Flaten har gett över 800 ungdomar per år en väg till upplevelser i natur, och når unga nyanlända som annars kanske inte skulle få chansen. Ungdomarna är medskapare i planeringen och verksamheten bidrar till integration, gemenskap och naturupplevelser som deltagarna kommer att bära med sig genom livet.”

Juryns motivering

Vinnaren har därmed lyckats nå ut till just en grupp som pekas ut som svår att nå för miljöorganisationer, inte minst under pandemin. I en Sifo-underökning som beställts av friluftsföretaget Lundhags uppgav nästan en tredjedel (29 procent) av alla unga vuxna och mer än en tredjedel (36%) av de med lägre inkomst att de kommit ut mindre i naturen 2020, jämfört med året innan. Bland de yngsta (18-29 år) svarade var femte (20 %) att deras naturupplevelser hindras av att de saknar sällskap eller ett sammanhang (förening, aktivitet eller liknande) och att de både saknar kunskap om var de kan åka och om vad de kan göra i naturen.

Deltagarna får bland annat prova på att tälta. Foto: Jana Eriksson

Med på prisutdelningen i Åre, var bland annat Maha, som deltagit i Äventyrsgruppens aktiviteter. Hon kommenterade vinsten med ord som slår an till undersökningen:
– Det finns en förväntad bild av vilka som ger sig ut på friluftsliv i Sverige. Därför känner jag mig extra stolt idag för att Äventyrsgruppen vann och visar att friluftsliv – det är något som alla kan göra.

Ute och paddlar två dagar efter ankomst till Sverige

Miljöverkstan Flaten började som ett projekt under stadsdelsförvaltningen, men 2015 knoppades verksamheten av som en förening. Tanken var från början att försöka få ungdomar som är relativt nya i Sverige att komma ut i naturen. Det här var strax innan så många ensamkommande ungdomar anlände till Sverige 2015 och de började samverka med många boenden med nyanlända och tog med ungdomarna ut i naturen. Sedan dess har de skapat sig ett stort kontaktnät och har nu ganska lätt att nå ut till unga nya svenskar. Ibland till personer som är väldigt nyanlända.

– Två dagar efter att en kille från Afghanistan kommit hit var han ute och paddlade i Söderbysjön med oss. Det måste vara ett ganska fint sätt att presenteras för Sverige, säger Lisa Adelsköld, biolog, som är verksamhetskoordinator på Miljöverkstan.

Paddling i Söderbysjön i Nackareservatet. Foto: Jana Eriksson

Hon är en av de fem personer som jobbar på Miljöverkstan Flaten, en verksamhet som finansieras via föreningsbidrag och flera olika myndigheter. Alla anställda bor i stadsdelen söder om Stockholm där också en stor del av verksamheten sker.

Hur kommunicerar ni under utflykterna – använder ni tolkar?
– Nej, vi anpassar språket istället. Vi försöker att alltid prata lätt svenska och det underlättas av att vi gör något praktiskt – då kan alla vara med ändå och det blir ett bra sätt att träna svenska.

Lisa Adelsköld. Foto: Miljöverkstan

I snitt arrangerar Äventyrsgruppen 90 aktiviteter för 800-1 000 ungdomar per år. Alla aktiviteter är gratis och deltagarna får låna kläder och utrustning som behövs till aktiviteten. På så sätt är de verkligen öppna för alla. Nu under vintern åker de längskidor, skridskor, lagar mat över öppen eld, badar i isvak och provar att vara ute och gå på is. Andra delar av året är de ute i skärgården, lär sig klättra, vandrar i naturreservat och nationalparker eller tältar i naturen.

– Vi försöker också hjälpa till att utjämna kunskapsområden. Vi lär ungdomarna simma, cykla och lånar ut utrustning så att alla ska kunna vara med. Vi hjälper också dem att närma sig arbetsmarknaden genom att till exempel hjälpa till med att skriva CV.

Deltagarna får låna utrustning av Miljöverkstan. Foto: Lisa Behrenfeldt

Laga cyklar att lära sig cykla på

I ett samarbete med Stockholmshem får de övergivna cyklar från förråd och cykelkällare, ungdomarna restaurerar sedan dem tillsammans i den öppna gör det själv-verksamheten Cykelköket. När cyklarna är färdiga lär sig ungdomarna cykla på dem.

Nytt för i år är också att kunna erbjuda ungdomarna att åka ut på egna äventyr med båt eller tåg.
– En tjej fick möjlighet att åka ut i skärgården och tälta med sina kompisar, berättar Lisa Adelsköld. Hon var så stolt över att hon vågade det eftersom hon “inte kommer från en familj som gör sånt”, som hon uttryckte det. Målet är att de ska känna att de inte behöver ha med sig en guide utan klarar och uppskattar friluftsliv ändå.

Vad brukar ni få för reaktioner?
– Ungdomarna är ofta väldigt stolta över att de känner att de klarar av saker. De känner sig kompetenta och är också väldigt tacksamma. Många uttrycker att de är medvetna om att de inte hade kunnat göra detta annars. Nu när vi vann det här priset har ungdomarna varit så kärleksfulla, glada och stolta över oss.

Ungdomarna lagar cyklar som de sedan lär sig cykla på. Foto: Jana Eriksson

Har ni kontakt med några som gått hos er tidigare och vet om de fortsätter ta sig ut i naturen?
– Vi har kontakt med ett gäng och vet att många fortsätter ge sig ut och vandra och tälta. Kanske skulle de inte gjort det om de inte haft chansen hos oss.

Mer att läsa