Gå till innehållet

Ny trollslända för Sverige har upptäckts

karmintrollslända Magnus Billqvist

Karmintrollslända. Foto: Magnus Billqvist

Tisdagen den 15 juli upptäcktes en karmintrollslända i Skåne. Arten har aldrig tidigare setts i Sverige.

Fyndet gjordes av Sven Johansson som hittade en hanne vid Flodahusdammen i Skåne. Trollsländeföreningen skriver att arten har varit “mycket väntad” eftersom den åtminstone sedan 1980-talet spridit sig norrut i Europa och hittades i Danmark första gången 2015. “Det är endast en tidsfråga innan den ses första gången även i Sverige”, skrev föreningen 2016. Det skulle dröja ytterligare tre år, men nu har det alltså skett.

LÄS ÄVEN: • Nordens trollsländor – efterlängtad bok om växande intresse

Magnus Billqvist, ordförande för Trollsländeföreningen säger att den fina hannen bör ha flugit hit.
– Området och de omkring är välbesökta så hade arten funnits där tidigare hade den med största sannolikhet setts tidigare.

– Karmintrollslända är en riktig generalist som skulle kunna hålla till i nästan vilken vattenmiljö som helst, men här i kalla Norden bör grunda, varma, kustnära vatten vara mest lämpliga, fortsätter Magnus Billqvist. Den har setts i Danmark några gånger de senaste åren, men då på en ö på Jylland. De kom säkert från Tyskland. Med tanke på det rekordstora inflödet av andra arter från sydost, som vandrande ängstrollslända och tistelfjäril, och att det var på Österlen, bör även karminen komma därifrån.

LÄS ÄVEN: • Trollsländor – allt populärare hobby med chans att göra viktiga insatser

Är det troligt att arten snart etablerat sig i Sverige?
– Den kommer troligen på sikt att etablera sig, men det kan fortsatt dröja. Rimligen kommer det först att göras flera enstaka fynd.

Var det många trollsländeentusiaster som direkt tog sig till Flodahusdammen?
– Flera kryssare var på plats, några hade turen att få se den, men under eftermiddagen ökade vinden i styrka och då minskade också trollsländeaktiviteten och den sågs inte efter 15-16-tiden eller så, trots eftersök. I morgon bitti lär den eftersökas igen. Eftersom det var en hanne hoppas vi den är kvar och håller revir. En möjlig individ sågs på lokalen redan för två veckor sedan.

Karmintrollsländan är väldigt svår att skilja från andra arter ängstrollsländor för den oerfarna. Den är dock bredare och något kraftigare. Hanen (bilden) är klarröd medan honor och unga hanar är ljust beige, med en bred, ljus linje ovanpå mellankroppen.

Källa: Trollsländeföreningen

Mer att läsa