Gå till innehållet

Natursverige engagerar sig i Biologiska mångfaldens dag 22 maj

Nässelfjäril. Foto: Marie Mattsson 

2017 uppmärksammades Biologiska mångfaldens dag, 22 maj, stort i Sverige för första gången med över 70 aktiviteter runt om i landet. I år är det redan klart att det blir minst lika stort. Det är redan klart med över 40 aktiviteter runt om i landet, fler naturorganisationer än i fjol är involverade och nu har dessutom Rebecka Le Moine, Årets miljöhjälte 2017, inlett en landsomfattande föreläsningsturné om biologisk mångfald.

– För att kunna bevara arter och natur krävs det att allmänheten är engagerad. Därför behöver fler få en kunskap och förståelse för den biologiska mångfalden. Det är också därför jag åker ut på turnén och engagerar mig i den här dagen, säger Rebecka Le Moine, Årets miljöhjälte 2017 och initiativtagare till Biologiska mångfaldens dag.

Rebeckas “Turné för biologisk mångfald” inleddes i januari och kommer åka till olika platser runt om i landet. Hela turnéschemat finns att läsa på BioMfDag.se.

LÄS ÄVEN: • Miljöhjälte åker på turné för att berätta om biologisk mångfald

I samband med Biologiska mångfaldens dag 22 maj kommer det arrangeras mängder av aktiviteter runt om i landet för att sätta fokus på artrikedom, naturvårdsinsatser och hotade arter. Det är också en dag som samlar Natursverige med ett gemensamt mål: att uppmärksamma vikten av biologisk mångfald.

– Hoten mot den biologiska mångfalden är lika allvarliga som klimatförändringarna. Kunskapen om värdet och skyddet av den biologiska mångfalden som en grundläggande förutsättning för vårt samhälle måste växa, både bland allmänheten och beslutsfattarna. Biologiska mångfaldens dag är ett tillfälle att både njuta av naturen och att lyfta politikens ansvar att skydda den, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, huvudpartner till Biologiska mångfaldens dag 2018.

LÄS ÄVEN: • Över 20 miljöprofiler i gemensamt upprop för biologisk mångfald

Några av de arrangörer som redan bokat in aktiviteter i samband med den 22 maj är: Biotopia, BirdLife Sverige, Centrum för Biologisk Mångfald, Fältbiologerna, Gothenburg Global Biodiversity Centre, Naturfotograferna, Naturskyddsföreningen, flera av landets Naturum, Station Linné, Svenska Botaniska Föreningen, Sveriges Entomologiska Förening, Sveriges Mykologiska Förening, Världsnaturfonden WWF och Åsnens nationalpark. 

LÄS ÄVEN: • Biologiska mångfaldens dag 22 maj – en internationell dag för världens arter

Om Biologiska mångfaldens dag 22 maj
2002 utsåg FN den 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. Dagen är till för att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse. 

Under 2017 tog Rebecka Le Moine och Erik Hansson initiativ till att lyfta dagen i Sverige. Tack vare mängder av eldsjälar runt om i landet arrangerades det över 70 aktiviteter från Luleå i norr till Kävlinge i söder i samband med Biologiska mångfaldens dag. Tusentals personer engagerade sig i allt från invigning av naturreservat och guidade turer till en nationell spindelräkning och en 19 timmar lång artbingo. Det svenska engagemanget uppmärksammades av FN och i oktober 2017 belönades Rebecka Le Moine med utmärkelsen Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF, bland annat för sitt arbete med Biologiska mångfaldens dag.

Läs mer om Biologiska mångfaldens dag på initiativets hemsida och Facebook-sida.

Transparens: Natursidan är en del av Biologiska mångfaldens dag-initiativet.

Mer att läsa