Gå till innehållet

Invasiv art förvärrade bränderna på Hawaii

Forskare varnade för flera år sedan för stor brandrisk på grund av att så stora ytor av Hawaii tagits över av invasiva växtarter.

Det är de två gräsarterna fjäderborstgräs (Cenchrus setaceus) och Megathyrsus maximus som introducerades till Hawaii som föda åt boskap och som prydnadsväxt som nu täcker en fjärdedel av ön. Enligt en rapport som The Guardian hänvisar till varnades det för två år sedan om att de invasiva växtarterna fungerade som effektivt bränsle för bränder och skulle kunna leda till snabba och omfattande bränder.

I förra veckan startade förödande bränder på Hawaii. Hittills har 106 personer dött och mängder av byggnader har förstörts.

Fjäderborstgräs är en av de invasiva gräsarterna som spritt sig på Hawaii.

Gräset har spritt ut sig i takt med att sockerrörsodlingarna på ön försvunnit en efter en. Dessutom gynnas de invasiva gräsarterna mer än de inhemska arterna av klimatförändringarna och den ökade mängden koldioxid i luften.

Abby Frazier, klimatolog som studerat på Hawaii, berättar för The Guardian att gräset frodas av att 2023 först hade ovanligt mycket nederbörd. Megathyrsus maximus kan växa över 1 decimeter per dygn under våren och bli tre meter högt under sommaren. När gräset sedan torkar ut under sommaren är det som gjort för att bli bränsle åt en eld. Deras frön klarar dessutom att etablera sig i nyligen bränd mark så området kan vara lika brandfarligt inom kort igen.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle bli så här illa med så många förlorade liv. Det är chockerande och förkrossande, men branden i sig var ingen överraskning.

Läs även

• Hotad and stoppar hot från mussla
• Regeringen tar bort budget för att bekämpa invasiva arter
Giftig, invasiv fjäril sprider sig i England
• Contortatall har spritt sig från plantager in i Muddus nationalpark
Fyra gånger så många skogsbränder i USA på 20 år

Källor: The Guardian och County of Maui

Mer att läsa