Gå till innehållet

Inför biologiska mångfaldens dag – fullspäckad dag på Naturfotografiska

Sparvuggla. Foto: Thomas Jågas

På Biologiska mångfaldens dag den 22 maj sker det mängder av aktiviteter runt om i landet. Redan nu på lördag den 2 mars arrangerar Naturfotografiska i Hallstahammar för andra året i rad en heldag under namnet ”Inför biologiska mångfaldens dag”.

Det är en namnkunnig skara som deltar som föreläsare på Naturfotografiska i Hallstahammars evenemang ”Inför biologiska mångfaldens dag” på lördag 2 mars.

Naturfotograferna Magnus Martinsson och Thomas Jågas kommer visa bilder, skogsbiologen Sebastian Kirppu berättar om det svenska skogslandskapet och Biologiska mångfaldens dag-initiativets talesperson Moa Pettersson kommer klargöra vad den biologiska mångfalden är och vilka hot den står inför, men också ljusglimtar i vad vi själva handgripligen kan göra för att nå en förändring. Dessutom berättar biologilärare Bengt Hultin och miljöstrateg Thomas Norrman om det blivande naturreservatet Valstasjöns historia och status som tätortsnära reservat.

Läs mer om Biologiska mångfaldens dag på Biomfdag.se

Sebastian Kirppu, Thomas Jågas och Moa Pettersson

Det kommer även bli Årstävling och juryredovisning av Naturfoto Västmanlands bästa bilder för 2018 med Magnus Martinsson i juryn.

– Ända sedan vi drog igång galleriet Naturfotografiska har jag haft en ambition att vi förutom att visa upp det yppersta av naturfotokonst, även ska arrangera seminarier, föreläsningar och workshops som har anknytning till natur och naturfoto, berättar Anders Geidemark, curator på Naturfotografiska. När jag sedan på Natursidan.se läste om det fina initiativet av dig Erik och Rebecka Le Moine, att lyfta den internationella Biologiska mångfaldens dag 22 maj, tänkte jag direkt att detta är något som vi borde uppmärksamma på Naturfotografiska!

Planen var först att göra det till ett seminarium på den biologiska mångfaldens dag.

– Men då folk troligen inte vill sitta inne en hel dag och lyssna på föreläsningar den 22 maj, så blev lösningen att skapa ett ”Inför biologiska mångfaldens dag”, och sedan bjuder vi istället – i samarbete med Hallstahammars Naturskyddsförening – på en guidad tur i ett av kommunens naturreservat på kvällen den 22 maj, fortsätter Anders Geidemark, som själv är en framträdande och viktig person inom svenskt naturfoto.

Hur tycker du att naturfoto kan användas för att lyfta frågan om biologisk mångfad?
– Jag började med naturfoto som trettonåring för 43 år sedan, och i femtonårs åldern började jag hålla bildföredrag. Det har för mig alltid varit en självklarhet att väva in bilder och prat även om det som inte bara är vackert i naturen, utan också visa på hur vi människor skapar problem för andra arter och hela miljöer. Det finns åtskilliga exempel där naturbilder och filmer hjälpt till att få tillräckligt många att uppmärksamma och känna en ”bevarande-känsla” inför arter och livsmiljöer. Och här är de ”vackra och storslagna” bilderna lika viktiga som ”problembilderna”, för att visa hur det ska se ut; och inte hur det har blivit. Att kunna bjuda in ledande experter på ekosystem och biologisk mångfald som föreläsare, och para detta med naturfoto i toppklass, tycker jag är något av det bästa vi kan ägna oss åt på Naturfotografiska.

• Här hittar du programmet för “Inför biologiska mångfaldens dag”

Mer att läsa