Gråsiska och gråsparv årets trender vid fågelmatningen

Gråsiska. Foto: Niclas Ahlberg 

När BirdLife Sverige summerar årets Vinterfåglar inpå knuten, som engagerade tusentals människor runt om i landet, var talgoxen som vanligt talrikast. Det var dock två andra arter som stod ut från mängden med ovanligt höga antal – gråsiska och gråsparv, rapporterar Sydsvenskan.

För gråsparven handlar det om ett visst trendbrott eftersom arten minskat i antal med runt 79 procent de senaste 30 åren. De senaste tio åren har minskningen planat ut något, men ändå uppgått till knappt 15 procent, mycket på grund av bekämpningsmedel och intensivt jordbruk enligt Artdatabanken.

LÄS ÄVEN: • Fågelguide till vinterfåglar inpå knuten

Anders Wirdheim, före detta informationsansvarig på BirdLife Sverige, säger till Sydsvenskan att gråsparven ökat i antal de senaste åren och att det verkar vara en liten renässans för fågeln. Gråsiskan hade också ett bra år på de svenska vintermatningarna, men här handlar det snarare om att många kommit in i landet från öster.

Sämre fortsätter det att gå för grönfinken som backat årligen på topplistan, från femma 2016 till 9 2017. Det beror i första hand på att den drabbats av sjukdomen gulknopp.

Över lag var det annars ovanligt få rapporterade fåglar vid vintermatningarna.
– Vi tror att det har att göra med att vi haft milt väder i södra Sverige, fåglarna hittar då mat ute i naturen. Men det kan också vara en generell minskning av fåglarna då många hade en väldigt dålig häckningssäsong i somras beroende på att det var kyligt och blött, säger Anders Wirdheim, till Sydsvenskan.

Vanligaste fåglarna som rapporterats till Vinterfåglar inpå knuten 2018
1. Talgoxe (2017: 1, 2016: 1)
2. Blåmes (2, 2)
3. Gråsiska (10, 12)
4. Pilfink (3, 3)
5. Domherre (4, 4)
6. Skata (6, 7)
7. Koltrast (9, 6)
8. Kaja (7, 9)
9. Grönfink (8, 5)
10. Gråsparv (11, 11)

Källor: Sydsvenskan och BirdLife Sverige