Gå till innehållet

Fröets dag ska lyfta frösamlandet

30 augusti är från och med nu Fröets dag.

 I år tar Naturskyddsföreningen tag i frågan om att samla in frön och odla vilda växter. De instiftar nu årsdagen ”Fröets dag” den 30 augusti. 

– Genom att aktivt samla in och så fröer från vilda ängsblommor i ditt närområde, kan du göra en viktig insats för naturen och våra pollinatörer, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Anledningen till att det är viktigt att satsa på fröer från vilda växter är flera. Naturskyddsföreningen lyfter bland annat att de vilda ängsblommorna minskat i antal i takt med att ängsmarkerna minskat till en bråkdel av hur Sverige såg ut för 100 år sedan. Att så ängsfröer från butiker kan vara en lösning, men ibland vet man inte vad dessa påsar innehåller och om det är frön från utlandet kan de kanske få svårt att anpassa sig till den nya miljön eller så följer det med främmande arter som konkurrerar ut inhemska växtarter som vissa insekter är beroende av. Det bästa för den biologiska mångfalden är att själv samla in frön från närmiljön. På så sätt vet man att det är växter som är anpassade till det lokala klimatet.

– Om vi ska återskapa blomrika marker så måste vi ta tillvara på våra inhemska vilda ängsblommor och få dem att spridas, då uppnår vi den största nyttan för bin och andra pollinatörer, säger Karin Lexén.

Naturskyddsföreningen jobbar också med projektet ”Världens längsta blomsteräng” som går ut på att omvandla Sveriges vägkanter till ”ett paradis för biologisk mångfald”. Målet är göra om hela 1 000 kilometer av Sveriges vägkanter så att de ger mat åt bin, fjärilar och andra pollinatörer.

Mer information om hur man samlar fröer från vilda växter hittar du hos Naturskyddsföreningen, samt här under.

Läs även

Läs mer om hur du gynnar biologisk mångfald i trädgården hos Rikare trädgård.

Mer att läsa