Gå till innehållet

Fotograferade fjällräv – döms för artskydds­brott

De senaste åren har flera personer varit alltför närgångna vid fjällrävarnas lyor i Härjedalen.

Det finns bara några hundra fjällrävar kvar i Norden och de klarar sig troligen enbart tack vare stödmatning och uppfödning och utplacering. I år föddes det bara 40 fjällrävsvalpar i hela landet enligt Svenska Fjällrävsprojektet. Projektet Felles fjellrev, som jobbar med att hjälpa fjällrävarna i Norden skriver att de är känsliga för störningar och det på långt håll:

– Vid mänsklig närvaro har vi sett att de första fjällrävarna gömmer sig när man befinner sig cirka 300 meter från dem, men samtidigt blir många vaksamma och ändrar sitt beteende redan på åtminstone 500 meters avstånd. Fjällrävar på lyor med låg störning blir både vaksamma och gömmer sig på längre avstånd jämfört med lyor som ligger närmare leder och fjällstugor/-stationer.

Förutom avståndsrekommendationerna vill Felles Fjellrev att man helt avstår från att röra sig nära fjällrävslyor, speciellt under etableringen i mars–april och från mitten av maj till mitten av juli, när valparna är särskilt utsatta.

Kvinna dömd för artskyddsbrott

Att vara närmare än så kan dessutom vara ett artskyddsbrott. Något som en kvinna i Härjedalen fått erfara, skriver SVT Jämtland. Hon har nu dömts till 30 dagsböter sedan hon stört fjällrävar vid deras lya under den känsliga valpsäsongen. Händelsen skedde i juli 2021 vid Ramundberget i Härjedalens kommun.

Kvinnan, som bor i länet, har erkänt att hon bara var 25-30 meter från lyan och 5-10 meter från fjällrävarna när hon fotograferade dem. Det var personal från länsstyrelsen som upptäckte henne på platsen.

Man friades i samma område

Händelsen är inte den enda som skett i området de senaste åren. I fjol åtalades en man som närmat sig en fjällrävslya. Återigen upptäcktes detta av fältarbetare som påtalade det olämpliga i att störa fjällrävarna. SVT Jämtland berättar att mannen i domstolsförhandlingarna menar att han tagit sig nära lyan för att fotografera vad han tyckte var en olämplig placering av en ”forskningsbur”. Han hade bara stannat på platsen i tio minuter och då inte sett någon fjällräv.

Tingsrätten ansåg dock att det inte gick att bevisa att fjällrävar störts och att det inte räcker med att mannen kommit nära lyan. Mannen frikändes därför helt från alla anklagelser.

Håll avstånd eller delta i guidning

Om du upptäcker fjällräv i fjällen – håll avstånd. Hur viktig är det att få en bra bild när det bara finns några hundra fjällrävar kvar i Norden och om din och andras närvaro stör de få fjällrävar som finns kvar?

För den som vill uppleva fjällrävar i fjällen arrangeras det kontrollerade guidningar Helagsfjällen. Då får du både uppleva fjällrävar, information om dem och deltagaravgiften ger även pengar till stödutfodringen av fjällrävarna i området.

Fakta: Fjällräv

Fjällräven blir oftast bara 5-8 år gammal, knappt 3 dm hög i manken och väger i snitt 2,5-5 kg. Den lever i norra delen av världen och förutom i Sverige och Norge finns den även på Island, i Sibirien, på Svalbard och Grönland, samt i Kanada. Eftersom den är helt anpassad till livet i norr är pälsen väldigt effektiv och fjällräven klarar temperaturer ner mot 70 minusgrader. I Sverige och Norge äter den helst gnagare, men tar även fåglar. På andra håll klarar den sig helt på att äta fåglar och rester efter andra, större rovdjur som isbjörnar. 

Fjällräven finns i minst två olika färgvarianter – en som är brungråvit under sommaren och helvit på vintern och en som är stålgrå och ibland kallas blåräv. 

I dagsläget lever det enbart några hundra fjällrävar i hela Skandinaviens fjällkedja. På 90-talet var det ännu värre: då återstod bara ungefär 30 par. Det kan i sin tur jämföras med att det i slutet av 1800-talet fanns många tusen fjällrävar i Sverige.

Källor: SVT Jämtland och SVT Jämtland

Mer att läsa