Gå till innehållet

Forskare har framkallat jungfrufödsel hos fluga

Det är första gången forskare med hjälp av genmanipulation inducerat jungfrufödsel hos daggflugor.

Jungfrufödsel, “partenogenes”, innebär en form av asexuell förökning genom produktion av avkomma ur obefruktade ägg. Det är sedan tidigare känt hos bland annat fåglarhajar, ödlor och ormar i fångenskap, samt krokodiler. Nu har forskare även lyckats manipulera generna hos daggflugan Drosophila mercatorum, som normalt sett inte ägnar sig åt jungfrufödsel, till att få avkomma ur obefruktade ägg. Det behövdes med andra ord ingen hane för att flugan skulle kunna föröka sig.

Tidigare har forskare lyckats få fram möss och grodor utan något genetiskt tillskott från en manlig förälder, men då har man förändrat äggceller i laboratorier, inte genförändrat honor så att de klarar jungfrufödsel.

Forskarna poängterar att det finns starka argument mot att ta fram jungfrufödsel hos människor. Exempelvis att det ger upphov till försämrad genetisk variation, men att det samtidigt finns skäl att forska vidare.

– Jag tror att vi måste förstå de grundläggande aspekterna av den värld vi lever i. Och ibland kommer vi inte att känna till de framtida tillämpningarna. Vi började förstå hur sexuell reproduktion går till utan att veta att vi skulle kunna göra IVF (in vitro-fertilisering) i framtiden, säger Alexis Sperling, medförfattare till studien, till CNN.

Det skulle också kunna leda till ökad förståelse för de djur som kan ägna sig åt jungfrufödsel och därmed föröka sig oerhört snabbt eftersom det är en betydligt effektivare metod att föröka sig än med sexuell förökning. Det gäller till exempel en del insekter som kan ställa till med stora skador för odlingar.

Läs även

Jungfrufödsel av ensam krokodil
• Jungfrufödsel upptäckt hos kondor

Källor: Current Biology, Scientific America och CNN

Läs mer

Mer att läsa