Gå till innehållet

Jungfrufödsel upptäckt hos kondor

Kalifornisk kondor har visat sig vara ännu en art som kan befrukta sina ägg utan att involvera någon hane. Är fenomenet vanligare än man trott?

Den akut hotade kaliforniska kondoren lever längs USA:s västkust och det återfinns troligen bara ungefär 300 individer i världen. Men det är en stark ökning från 1982 då det bara fanns 22 individer. En av anledningarna till att arten ökat är att den fötts upp i fångenskap och släppts ut.

Det var på ett sådant uppfödningsställe som forskare upptäckte att två kondorer inte hade några gener från vad som hade antagits var deras fäder. I en granskad studie, publicerad i Journal of Heredity, presenterar forskarna sina fynd och kommer fram till slutsatsen att kalifornisk kondor är förmögen till så kallad jungfrufödsel. Det vill säga att honan kan befrukta äggen på egen hand.

Forskarna säger till National Geographic att de inte vet varför det hänt, men att det skett vid flera tillfällen och med flera honor. Trots att det funnits hanar att para sig med.

Jungfrufödsel har konstaterats hos bland annat hajar, rockor och ödlor, men har även upptäckts hos fåglar i fångenskap som kalkoner, tamhöns och asiatisk blåvaktel. Framför allt när honor inte har hanar i närheten. En akut hotad sågfisk har till exempel visat sig ägna sig allt mer åt jungfrufödsel i takt med att det blir allt svårare för arten att hitta en partner.

Forskarna som upptäckte fenomenet hos de kaliforniska kondorerna påpekar att det bara upptäcktes eftersom de gjort detaljerade genetiska studier av individerna. Det kan mycket väl vara betydligt vanligare än vi tror.

– Producerar fåglarna på din bakgård ibland en jungfrufödd unge? Ingen har studerat detta tillräckligt noga för att svara på den fråga, men det här är en påminnelse om att du alltid får överraskningar i naturen, säger Oliver Ryder, huvudförfattare till studien.

Källor: National Geographic och Journal of Heredity

Mer att läsa