Gå till innehållet

Fåglarna överlevde dinosaurierna med hjälp av frödiet

Brokigt färgad fink med höga toner och imponerande näbb, knäcker körsbärskärnor utan problem! Foto: Marie Gillander http://www.natursidan.se/fotografer/marie-gillander/

Det var en näbb som klarade av frön som gjorde att fåglarna överlevde dinosaurierna, enligt ny studie. På bilden syns en stenknäck. Foto: Marie Gillander 

När dinosaurierna dog ut för 66 miljoner år sedan överlevde fåglarna och enligt en ny studie där 3000 fossila tänder granskats kan det bero på fåglarnas frödiet.

Fåglarna härstammar från små rovdinosaurier vid namn maniraptorer och började troligen utvecklas för ungefär 160 miljoner år sedan enligt den nya studien. Maniraptorerna var ett varierat släkte med mängder av olika arter fram till katastrofen för 66 miljoner år sedan. Då dog alla arter ut, utom deras evolutionära släktingar fåglarna.

Forskarna i den nya studien menar att kollisionen med en himlakropp för 66 miljoner år sedan också utplånade stora delar av världens växtlighet för en tid. Det innebar att världens växtätare inte kunde hitta någon mat och att därmed inte hellet rovdinosaurier kunde få i sig tillräckligt med föda. Dinosaurierna svalt helt enkelt ihjäl.

Fåglarna däremot hade utvecklat en tandlös näbb och hade börjat äta frön. Eftersom frön är betydligt tåligare än växter är det troligt att fåglarna kunde överleva på en frödiet tills ekosystemen börjat återhämta sig igen och planeten åter täcktes av växter.

Källa: Science Direct

Mer att läsa