Gå till innehållet

Dags att räkna vinterfåglar – får du bingo?

Den årliga fågelräkningen Vinterfåglar inpå knuten pågår i år mellan fredag 26 januari och måndag 29 januari. Dina observationer kan hjälpa till att ge kunskap om hur det går för Sveriges fåglar.

• Lär dig känna igen vinterfåglarna i vår guide

OBS! Skicka in dina rapporter på Vinterfaglar.se

Varje år deltar 15 000 – 20 000 andra svenskar i Birdlife Sveriges kampanj Vinterfåglar inpå knuten. Att delta är väldigt enkelt: Notera det största antalet av varje art som ses vid något tillfälle under helgen, det är detta antal som ska rapporteras. Så om du ser två blåmesar och fem talgoxar på fredagsmorgonen och 17 blåmesar och två talgoxar på söndag eftermiddag så rapporterar du 17 blåmesar och 5 talgoxar. Gör så med alla fåglar du ser mellan fredag 26 januari och måndag 29 januari.

För att rapportera till Vinterfåglar inpå knuten behöver du registrera dig hos BirdLife Sverige. Du kan sedan antingen rapportera via Vinterfaglar.se eller ladda ner Vinterfåglar som app till iPhone eller Android. Observera att det ska stå BirdLife Sverige som utvecklare.

Statistiken som samlas in ger en fingervisning om hur det går för fåglarna ett visst år och på lång sikt. 2022 dök det till exempel upp ovanligt många grönsiskor och bergfinkar på matningarna.

De talrikaste fåglarna vid de senaste årens räkning

Placering202320222021
1talgoxetalgoxetalgoxe
2blåmesblåmesblåmes
3pilfinkgrönsiskapilfink
4domherrepilfinkkoltrast
5koltrastdomherre gulsparv
6skatabergfinkdomherre
7grönfinkkoltrastskata
8gulsparvskatakaja
9kajagulsparvgrönfink
10gråsparvkajagråsparv
Källa: Vinterfaglar.se

I år satsar Birdlife Sverige även på en livesändning via sin Facebook-sida. Sändningen pågår i två timmar och börjar på lördag 27 januari klockan 10. Då leder redaktören för medlemstidningen Vår Fågelvärld, Niklas Aronsson, samtal med ornitologer på olika platser i landet för att höra hur det går för deras räkningar.

Prova även att spela vinterfågelbingo – kan du fylla en rad?

LÄS ÄVEN:
• Fågelguide till vinterfåglar inpå knuten
• Spela vinterfågelbingo med Natursidan

Mer att läsa