Gå till innehållet

Århundradets fågel-tävlingen gynnade fågelskyddet

Nya Zeelands tävling för att utse Århundradets fågel blev minst sagt påverkad av en komiker och hans tv-show. Nu visar det sig dock att tilltaget gynnade fågelskyddet i landet.

Som Natursidan berättat om tidigare blev det en storseger i Århundradets fågel-omröstningen tack vare inblandning av den brittiske komikern John Oliver. Hans kampanj med annonser i Paris, Tokyo, London och uppmärksamhet i hans egen tv-show ledde till att en underart till skäggdopping utsågs till Århundradets fågel.

Inblandningen irriterade en del fågelvänner, men det kraftigt ökade intresset för tävlingen – de fick in mer än fem gånger så många röster som tidigare – ledde också till fler bidrag. Det fortsätter att strömma in mer bidrag än vanligt även en vecka efter att tävlingen avslutats.

– Det stöd som vi har sett från både utlandet och här i Nya Zeeland har varit fantastiskt. De utländska donationerna, med tanke på Nya Zeelands växelkurser, fungerar verkligen till vår fördel. Donationerna kommer att hjälpa oss att fortsätta vara en effektiv förespråkare och röst för naturen, som vi har varit under de senaste 100 åren, säger en talesperson för fågelorganisationen Forest and Bird i Nya Zeeland till radiostationen RNZ.

Läs även

• Internationell kampanj för skägg­dopping i Århundradets fågel
• Framgångsrikt projekt för kivier på Nya Zeeland
• Världens hotade arter kräver riktade insatser
• Igelkottar bekämpas på Nya Zeeland

Källa: RNZ

Mer att läsa