Gå till innehållet

Allt fler kommuner väljer djurvänligt nyårsfirande

95 procent av Sveriges kommuner kommer avstå från att arrangera fyrverkerier nyårsafton 2023. Därmed får djuren i dessa kommuner en betydligt lugnare tillvaro runt årsskiftet.

Att många hundar blir skräckslagna av fyrverkerier och smällare är välkänt, men även fåglar påverkas kraftigt negativt när nyårsnatten exploderar i höga ljud och skarpt ljus.

– Många familjedjur skräms varje år av fyrverkerier, ibland så illa att de aldrig återhämtar sig. Även vilda djur kan råka illa ut och därför är det viktigt att fler avstår från fyrverkerier och tänker på alla djur som drabbas, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

En studie från Nederländerna visade med hjälp av radarbilder att fåglar flyr i panik när fyrverkerierna är som intensivast vid tolvslaget och att de flyger runt i luften upp till 45 minuter efter fyrverkerierna. De får svårt att hitta en skyddad plats att övernatta på och löper kraftigt ökad risk att kollidera i mörkret. I en liten stad i Arkansas dog eller skadades över 5 000 rödvingetrupialer år 2010 efter fyrverkerier.

Mer hänsynsfullt nyårsfirande i Sverige

Glädjande nog minskar dock användningen av fyrverkerier i Sverige, åtminstone bland landets kommuner. Djurens Rätt har under flera år arbetat för att begränsa fyrverkerier som skrämmer och skadar djur och har också en årlig lista över vilka av Sveriges kommuner som arrangerar fyrverkerier vid nyår. I år är det mer djurvänligt än på väldigt länge när 188 av Sveriges 290 kommuner uppger att de begränsar privatpersoners användning av fyrverkerier med lokala föreskrifter, exempelvis att det enbart är tillåtet timmarna runt tolvslaget på nyårsnatten. Det är en ökning med närmare 5 procentenheter sedan förra året.

Nästan 95 procent av kommunerna kommer inte heller arrangera något eget fyrverkeri i samband med tolvslaget.

– Det är väldigt glädjande att allt fler kommuner väljer bort fyrverkerier vid nyårsfirande och att de samtidigt begränsar privatpersoners användande ännu mer. Det borde vara en självklarhet att fira in det nya året utan att samtidigt skapa skräck och lidande, avslutar Camilla Bergvall.

Läs även

Fyrverkerier får fåglar att fly i panik
Kampanj vill stoppa fyrverkerier för privatpersoner

Källa: Djurens rätt

Mer att läsa