Gå till innehållet

Ny kampanj vill stoppa fyrverkerier för privatpersoner

Fyrverkerier. Foto: Frank Vincentz, CC BY-SA 3.0, Link

Nu samlas det in namnunderskrifter och vittnesmål för att försöka få till ett förbud mot fyrverkerier.

Fyrverkerier, som efter en kraftig smäll lyser upp himlen, orsakar lidande för både tama och vilda djur. Dessutom innehåller de miljöfarliga kemikalier som hamnar i naturen när fyrverkeripjäserna landar. Det är huvudanledningarna till att Svenska Djurskyddsföreningen tillsammans med Riksföreningen Stoppa Fyrverkerier för Privatpersoner (RSFP) nu inleder en kampanj för att försöka stoppa försäljning av fyrverkerier till privatpersoner, samt ett förbud för privatpersoner att använda fyrverkeriprodukter.

– Att det fortfarande är relativt fritt att använda fyrverkerier är för mig en gåta. Den kortsiktiga glädjen det ger några få måste vägas mot alla de konsekvenser fyrverkerier för med sig; lidande djur, traumatiserade människor och enorma mängder miljögifter i naturen, säger Svenska Djurskyddsföreningens generalsekreterare Maria Lönn.

En studie från Nederländerna visade att troligen miljontals fåglar påverkas negativt i en radie av 4 mil runt fyrverkerier. De kan fly i panik och det har hänt att det leder till massdöd när de krockar med föremål i mörkret.

För att stoppa fyrverkerier samlar organisationerna in namnunderskrifter (länk här) och berättar även dagligen vittnesmål via Instagramkontot ”stoppafyrverkerier”.

– Berättelserna stärker tesen om att det här inte bara är ett problem för hundar, det finns enormt många andra djur och även människor som mår mycket dåligt av fyrverkerier, säger RSFPs ordförande Rasmus Palmqvist.

Källa: Svenska djurskyddsföreningen

Mer att läsa