Gå till innehållet

Vargjakten har inletts – 90 jägare per varg

När årets licensjakt på varg inleds är det på totalt 36 vargar i sammanlagt fem län. Intresset från jägare är stort.

Det är länsstyrelserna i Södermanland, Värmland, Västmanland, Västra Götaland och Örebro som beslutat om licensjakten i år, på totalt 36 vargar. Det innebär att ungefär 8 procent av landets vargpopulation ska skjutas, om man räknar antalet vargar på hösten.

– I Sverige har vi cirka 450 vargar på hösten och under 300 på våren vilket innebär att vi inte har gynnsam bevarandestatus. Vi anser även att dagens referensvärde på 300 vargar är för låg då stammen är isolerad och inavlad och inte är baserad på långsiktig överlevnad, säger Magnus Orrebrant, ordförande i Svenska rovdjursföreningen.

Efter ett dygn hade nio av 36 vargar skjutits. Enligt P4 Sjuhärad är det 3 190 jägare som är anmälda för att jaga de 36 vargarna. Det innebär nästan 90 jägare per varg. Enligt Svenska rovdjursföreningen är 300 av de anmälda jägarna “utländska troféjägare”.

Protester från forskare

2022 gick 17 forskare ut i ett gemensamt brev i den vetenskapliga tidskriften Science där de utrycker “djup oro” över den svenska licensjakten på varg, eftersom forskningen är så tydlig. Få vilda djurbestånd är så välstuderade som de svenska vargarna och resultaten pekar åt samma håll:

– Vargbeståndet är, och har länge varit, i en mycket svår genetisk situation. Stammen är genetiskt isolerad och starkt inavlad. Den nuvarande stammen är grundad av endast tre individer på 1980-talet och har varit genetiskt isolerad i decennier. Endast ytterligare tre individer har på senare år lyckats reproducera sig och sprida gener som fortfarande finns kvar i beståndet. Den genetiska basen är alltså mycket snäv och inavelsnivån i genomsnitt lika höga som den man får när helsyskon parar sig, säger Linda Laikre, professor i populationsgenetik vid Stockholms universitet.

Licensjakten på varg pågår som längst till och med den 15 februari 2024.

Läs även

• Landsbygds­bor visar starkt stöd för rovdjur
• SLU: Rovdjursstängsel är effektiva
• Jakt är den minst effektiva metoden för att skydda boskap
• Forskare djupt oroade över planerad massjakt på varg
• Internationell uppmärksamhet för Sveriges beslut att halvera vargstammen
• ”Sverige behöver fler vargar – vi är sämst i EU”
• Licensjakt på varg kan drabba naturturism

Källor: Naturvårdsverket, Svenska rovdjursföreningen och Rovbase

Läs mer

Mer att läsa