Gå till innehållet

Trots över 800 000 tittare – Det stora fågeläventyret läggs ned

Anders Bagge, Maria Olsson, Daniel Norberg, Donat Hullmann, Armand Krajnc och Frida Johnsson i Det stora fågeläventyret. Foto: SVT

Trots över en miljon tittare på första programmet och därefter i snitt över 800 000 tittare har SVT bestämt sig för att inte förlänga Det stora fågeläventyret. Årets säsong blir den första och troligen även den sista.

SVT:s “Det stora fågeläventyret” har i fågelkretsar blivit något av en succé. Det vittnas på många håll i landet om fler nya fågelskådare ute i markerna, tillströmningen av nya medlemmar till fågelklubbarna i landet har varit god och i fågelgrupper på Facebook har medlemsantalet snabbt ökat.

LÄS ÄVEN: • Natursidans guide till fågelskådning

Dessutom har programmet haft många tittare. Efter över en miljon tittare av första programmet har det som väntat sjunkit något, men stabiliserats på över 800 000 tittare. Det är betydligt mindre än succéer som “Smartare än en femteklassare” eller “Veckans brott”, men är ändå ett av SVT:s populäraste program utanför nyhets- och sportsändningarna.

– Vi som har jobbat med projektet kan inte vara annat än nöjda med mottagande och tittarsiffror, och jag tycker vi har lyckats att hitta det häftiga gränslandet mellan passionerad ämneskunskap och bred underhållning, berättar projektledaren Göran Danasten.

LÄS ÄVEN: • Så bra är SVT:s storsatsning på fågelskådning – Det stora fågeläventyret

Han berättar vidare att han “otroligt gärna skruvat på formatet och tagit det ett steg till”, men att SVT:s programledning nyligen fattat beslut om att inte förnya programmet för 2018.

– Ett tungt och lite överraskande beslut för alla hängivna inblandade, säger Göran Danasten.

Gigi Sahlstrand, domare i programmet och en av Sveriges få professionella fågelskådare, har fått överfulla nybörjargrupper i sina fågelskådningskurser under våren och märker av det ökade intresset efter “Det stora fågeläventyret”. Hon är också besviken över beskedet:

– Tråkigt såklart, nu med lite mer “skinn på näsan” kunde man nog påverka mer i inspelningen och med facit i hand göra saker bättre och göra om det som blev bra. Vi får hoppas på nyinspelning under 2018, säger Gigi Sahlstrand.

Natursidan har sökt ansvarig beställare på SVT, Peter Nyrén, utan framgång.

Mer att läsa