Gå till innehållet

Värdet av kända fågelskådare

KRÖNIKA: 2017 går till historien som året då fågelskådning kopplades till kändisar tydligare än någonsin tidigare. Det ska inte underskattas.

• Läs alla krönikor här.

Håkan Hellström är fågelskådare. Det uppger åtminstone hans skivbolag till Aftonbladet som anledning till att popstjärnarn,som lockat över 70 000 personer till sina spelningar, inte tog emot sitt pris på tidningens egen Rockbjörnen-galan. Håkan Hellström ska vara på en fågelresa till Transsylvanien och det ska inte vara första gången han fågelskådar, enligt skivbolaget.

I bästa fall har Fågelsverige fått sin mest kända skådare. I värsta fall är det en märkligt tillkrånglad ursäkt för att inte kunna hämta ett pris.

Oavsett om det är sant eller inte så är artikeln om Håkan Hellström bara ännu ett exempel på fågelskådande kändisar i år. Det Kristallen-nominerade tv-programmet “Det stora fågeläventyret” visade upp fågelskådning på bästa sändningstid och som draghjälp hade det kändisar. Med sitt sätt att nå igenom rutan och sina befintliga fans skapade de en förutsättning för att programmet skulle bli en så stor satsning och framgång som det blev.

Huruvida det skapade några fågelskådare av kändisarna är kanske inte helt givet, även om åtminstone både Armand Krajnc och Daniel Norberg enligt uppgift fortfarande är fågelintresserade. Oavsett vilket skapade det stor uppmärksamhet för fågelskådning och fågelföreningarna märkte av ett ökat intresse. Delvis tack vare kändisar.

Håkan Hellström och kändisdeltagarna i “Det stora fågeläventyret” är dock långt ifrån ensamma om att vara kända personer som gärna skådar fåglar. Johan Karlsson i Familjen ryktas vara fågelskådare och utanför Sverige kan listan göras lång. Margaret Atwood, världsberömd författare som bland annat skrivit den tv-aktuella boken “Handmaid’s Tale”, är aktiv fågelskådare och besöker ibland Sverige för att skåda. Enligt DI Weekend är även bland annat Paul McCartney (The Beatles), Damon Albarn (Blur, Gorillaz), regissören Wes Craven och Mick Jagger (The Rolling Stones) fågelskådare. Dessutom är den japanska kejserliga prinsessan H.I.H Takamodo en flitig fågelskådare och fågelfotograf, som bland annat blivit guidad av fågelskådare i Sverige.

Kung Carl XVI Gustaf på en av Världsnaturfonden arrangerad utflykt i brandområdet i Västmanland. Foto: Erik Hansson

Man kan ha många åsikter om samhällets till synes omättliga kändisdyrkan, men det är ingen tvekan om att det kan hjälpa att lyfta fram viktiga frågor. Kungafamiljens engagemang i Världsnaturfonden WWF skapar med all säkerhet större uppmärksamhet än vad organisationen skulle fått i annat fall. Malena Ernmans starka engagemang för klimatet har lett till många artiklar och att många får upp ögonen för frågan. För att inte tala om värdet för Jägareförbundet att folk som Leif GW Persson, Henrik Schyffert och Erik Haag är hängivna jägare som gärna talar om sitt intresse.

Nu vill jag se Håkan Hellström intervjuas i nästa nummer av fågelskådartidningen Roadrunner och betydligt fler kändisar komma ut som spindelfanatiker, botaniknördar, skogsväktare eller mossfans. Naturen kan behöva kändisarnas draghjälp och jag kan garantera att naturen har mycket att ge tillbaka till alla som engagerar sig. Kändis eller inte.

Tacket
…går den här gången till Peder Winding. Han har sedan starten av Natursidan varit engagerad i allt från att dela med sig av bilder, komma med synpunkter och skriva åtskilliga artiklar. Trots engagemang i fågelföreningar på fritiden har han alltid tid över till att hjälpa Natursidan med stort och smått.

Bäst just nu:
• Det känns fortfarande overkligt att jag kommer debutera som författare 2018, men nu har de första skisserna visats upp och arbetet är i full gång. Stockholm har verkligen mycket att visa upp.
• De magiska tidiga morgnarna nu när nätterna börjar bli kalla och dimmorna ligger täta över sjöar och fält samtidigt som det oslagna gräset täcks av dagg.
• Mitt lokala naturreservat (Nackareservatet) har numera en ansvarig som är öppen för förslag, har bra koll på naturvård och som gärna informerar om och diskuterar åtgärder.
• Det blir allt vanligare att läsa om hur naturvårdsinsatser medför snabba och viktiga förbättringar av naturen. Kunskapen växer. Nu ska det bara skjutas till mer pengar och tas mer gröna beslut från politiker och företagsledningar.
• Alla ni som swishat eller donerat pengar till Natursidans verksamhet. Ni är numera för många för att nämna alla här, men ni ska veta att jag är oerhört tacksam.

Mer att läsa