Gå till innehållet

SVT: Därför blir det ingen fortsättning för Det stora fågeläventyret

Daniel Norberg tävlar med Donat Hullman i Det stora fågeläventyret. Foto: SVT

Trots ett snitt på 886 000 tittare över de första sex programmen har SVT bestämt sig för att inte förlänga fågelskådningsprogrammet “Det stora fågeläventyret”. Vi har intervjuat ansvarig programbeställare på SVT, Peter Nyrén, om beslutet.

– På SVT är vi hemskt glad och stolta över serien. På ett inspirerande och lustfyllt, men samtidigt seriöst sätt så har det speciella naturintresset fågelskådning kommit i centrum på bästa sändningstid i 8 veckor. Både spännande och kunskapshöjande på ett sätt som vi gillar inom public service. Programserien har engagerat många och fått ett bra mottagande i en stor publik, berättar Peter Nyrén.

LÄS ÄVEN: • Natursidans guide till fågelskådning

Han är även nöjd med tittarsiffrorna. Åtminstone när det gäller SVT:s traditionella målgrupp. Någon ny publik tror han inte lockats i större utsträckning.

Men trots tittarsiffrorna och trots att SVT är hemskt glada och stolta över serien så blir det ingen fortsättning 2018. Peter Nyrén berättar att det inte varit givet eller självklart att det skulle bli ytterligare säsonger, “även om de närmast produktionen naturligtvis jobbat för och hoppats på det”.

LÄS ÄVEN: • Så bra är SVT:s storsatsning på fågelskådning – Det stora fågeläventyret

Varför blir det då ingen fortsättning?
– När vi sett över vår utbudsmix för våren 2018 har vi inte hittat plats för en ny säsong och eftersom planering för en ny produktionsomgång hade behövt starta nu så har vi fått lämna det beskedet till de inblandade. SVT:s programutbud består av flera olika genrer och ambitioner och det finns en större bredd och omväxling än i andra kanaler. Vi stänger därmed inte helt dörren för en fortsättning till en kommande säsong, men det kommer att behöva bli ett nytt beslut senare.

Så ni sänder med andra ord inte en till säsong eftersom ni redan planerat in andra, liknande program våren 2018?
– Närmare detaljer om kommande programsatsningar och utbud kan jag inte gå in på, men vi har kortare satsningar som varit under produktion under lång tid som nu tar plats och har därför fått trängre i tablån. Det kommer ingen annan stor realityserie som utspelar sig i naturen.

Peter Nyrén avslutar med att nya möjligheter för Det stora fågeläventyret “kan komma att öppna sig kommande säsonger men det är för tidigt att sia om”.

Mer att läsa