Gå till innehållet

Sverige stöder sänkt skyddsstatus för lodjur och björn

I en skrivelse till EU:s jordbruks och fiskeråd föreslår flera länder, bland annat Sverige och Finland, att även lodjur och brunbjörn borde få sänkt skyddsstatus. Sedan tidigare är det känt att Sverige lobbar för att det ska bli lättare att få tillstånd att jaga varg.

EU

EU-kommissionen föreslog i december att sänka vargens skyddsstatus för att det ska bli lättare att få tillstånd att jaga arten. Sverige agerar redan som om skyddsstatusen var sänkt. Nu rapporterar Svenska rovdjursföreningen att Sverige även deltar i en “påverkanskampanj” för att försöka sänka skyddet för brunbjörn och lodjur.

Vår regering har åtminstone undertecknat en skrivelse inför ett möte med EU:s jordbruks- och fiskeråd där det står att “I vissa regioner kräver inte heller andra populationer av stora rovdjur, såsom brunbjörn och lodjur i den boreala biogeografiska regionen, längre några strikta skyddsåtgärder”.

Försök att driva rovdjurspolitiken

Rebecka Le Moine, riksdagsledamot (Mp) inom EU-nämnden och talesperson för biologisk mångfald och djurrätt, säger till Svenska rovdjursföreningen att skrivelsen framför allt är ett försök att samla andra EU-länder för att driva rovdjurspolitiken i viss riktning.

– Detta förslag är inte förankrat hos allmänheten över huvud taget och jag betvivlar att det finns stöd för att ta bort skyddet för lodjur. Förslagen som förs fram skulle rasera skyddet för arterna samtidigt som det inte löser några problem kopplade till rovdjurskonflikter. Man undrar om regeringen vet vad de har skrivit under ens, det verkar inte så, säger hon.

Förutom Sverige har skrivelsen undertecknats av Finland,Österrike, Tjeckien, Grekland, Italien, Lettland, Rumänien och Slovakien.

Källor: Svenska rovdjursföreningen och ländernas skrivelse till EU-kommissionen

Mer att läsa