Hur gör man ett underhållningsprogram om fågelskådning som tilltalar en bred målgrupp på bästa sändningstid? ”Det stora fågeläventyret” är troligen väldigt nära svaret på den frågan. Natursidan har sett de två första avsnitten.
LÄS ÄVEN: • Natursidans guide till fågelskådning
De oundvikliga klagomålen på ”Det stora fågeläventyret” från vissa naturvänner är lätta att förutsäga. De kommer tycka att tempot är för högt, att man inte visar hur fågelskådning går till på riktigt, att det är moraliskt förkastligt att försöka ta sig så nära fåglar som möjligt, att det är för lite utbildning, att det är olämpligt att ett program om naturen innehåller en flygresa till Peru och naturligtvis kommer de klaga på att det alltid måste tävlas med kändisar i tv.
LÄS ÄVEN: • Mer information om ”Det stora fågeläventyret” som får premiär 21 februari
Jag kan till viss del förstå dessa, troliga, klagomål. ”Det stora fågeläventyret” är naturligtvis inte helt oklanderligt. Det är till exempel tur att programmet spelades in efter fåglarnas häckningsperiod när kändisarna i första avsnittet springer runt vid en fågelsjö på sin jakt efter att se olika fågelarter. Programledaren Martin Emtenäs och de erfarna fågelskådarna förklarar dock undan för undan hur man bör bete sig och hur man gör för att känna igen fåglar och komma nära utan att skrämma iväg dem. I andra avsnittet förfinas tipsen på hur man upptäcker fåglar i naturen ytterligare och jag kan tänka mig att det kommer bli ännu tydligare för kändisarna och tittarna under seriens gång.
LÄS ÄVEN: • Vår sida om naturetik och hur man bör uppföra sig i naturen.

Domaren Gigi Sahlstrand och programledaren Martin Emtenäs passar i programmet även på att sprida kunskap om fåglar. Foto: Erik Hansson
Det viktigaste att tänka på innan ni bänkar er framför tv:n tisdag den 21 februari klockan 20.00 är dock att ”Det stora äventyret” är ett underhållningsprogram med fågelskådare och inte ”Mitt i naturen” med kändisar. Det är dessutom ett program som siktar på en stor publik och tillhör SVT:s största satsningar under våren 2017.
Vi tar det igen, och låt det sjunka in den här gången: En av SVT:s största satsningar under våren 2017 är ett program om fågelskådning. En stor reklamkampanj syns i Sverige under februari och massmedia har gjort en lång rad reportage om deltagarna.
Upplägget är att sju ”kändisar”, som är vana att stå framför kameran och som relativt många i Sverige känner till, paras ihop med sju rutinerade fågelskådare. Tillsammans tävlar de i olika fågelrelaterade grenar och åker på ett äventyr i den svenska naturen. Några av tävlingsmomenten som deltagarna tävlar i: fotografera så många fågelarter som möjligt på viss tid, försök ta en närbild av en fågel som täcker så mycket som möjligt av kameradisplayen och fågelmemory där det gällde för kändisarna att förklara för proffsen vad de hade sett för fåglar.
Fåglarna får nästan lika mycket skärmtid som kändisarna och med hjälp av tydliga skyltar får tittarna veta vilka arter det rör sig om. En person vars enda uppgift under inspelningens gång var att filma olika fåglar runt inspelningsplatsen har sett till att fågelscenerna är autentiska. Det skapade en dokumentär känsla till programmet som jag uppskattar betydligt mer än om det använts inköpt material från fel platser.
Förutom att arter pekas ut så delar fågelskådarna, programledaren Martin Emtenäs och domaren Gigi Sahlstrand med sig av ytterligare information om fåglarna med jämna mellanrum. De gör över huvud taget en väldigt bra insats i de två första programmen och verkar vara utmärkta ambassadörer för fågelskådningen. Om övriga program fortsätter på samma linje kommer svenska folket ha fått en lättsam grundutbildning i fåglar och fågelskådning efter de åtta timmeslånga avsnitten.

Tv-personligheten Bathina Philipson och fågelskådaren Pav Johnsson. Foto: Erik Hansson
Kändisarna fyller en viktig roll i ett sådant här program. Inte bara för att de lockar tittare enbart med sina namn utan också för att de vet hur man skapar underhållning framför kameran när de säger roliga saker och bjuder på sig själva. Som exempelvis författaren och skådespelaren Martina Haags omedelbara totala satsning när startskottet går eller proffsboxaren Armand Krajncs försök att komma ihåg ordet enkelbeckasin. Dessutom var det under SVT:s pressvisning uppenbart att fågeläventyret lämnat kvar något hos dessa kändisar. Flera som jag pratade med tog upp att det är som att en ny värld öppnat sig. Förr såg de inte ens fåglar, nu kan de namnet på flera av dem. Armand Krajnc påstod till och med att han sedan programmet spelades in i slutet av sommaren 2016 kryssat 150 arter i Sverige.
Martin Emtenäs är, som väntat, alldeles utmärkt i programledarrollen. Han blandar utan problem underhållningsprogrammens lättsamma jargong med naturprogrammens något mer förklarande och insiktsfulla tilltal. SVT borde skriva långtidskontrakt med honom snarast.

Fågelskådaren Elsy-Britt Schildt och programledaren Henrik Kruusval. Foto: Erik Hansson
”Det stora fågeläventyret” ska försöka locka både publiken från ”Mitt i naturen” och ”Mästarnas Mästare” att bänka sig på tisdagskvällarna och jag tror att det kommer lyckas alldeles utmärkt med den uppgiften. Underhållningen, spänningsmomentet i tävlingarna och de utbildande inslagen finns här.
BirdLife Sverige hoppas med rätta mycket på att ”Det stora fågeläventyret” ska lyfta intresset för fågelskådning, men frågan är om inte fågelskådningen hjälpt SVT minst lika mycket, genom att utgöra grunden i ett väldigt lyckat tv-format som bör nå ut till en bred publik.

Hela gänget (utom Martina Haag) samlat för fotografering på pressvisningen. Foto: Erik Hansson

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Jag håller helt och hållet med dig Erik. Det här är absolut det bästa sättet att göra reklam för fågelskådning och nå en stor publik. Det är riktigt att det kanske inte speglar fågelskådning precis som du och jag gör det, fast poängen måste ju ändå vara att man når ut till så många människor som möjligt. Dessutom, håller fågelskådningen som sådan på att förändras i och med en digital kamera i varje mans ficka och möjligheten att efter bara några minuter efter att ha fångat en naturupplevelse på bild eller video kunna dela den på Facebook, Instgram och YouTube. Det gör att krysslistan för den nya generationen skådare inte är det viktigaste.
Jag bor i Peru sedan många år, där jag bedriver en fågelskådarresebyrå och vi fick sålunda stå för all logistik i Peru för SVT:s team med 23 personer under en intensiv veckas filmning för de sista två programmen. Det var en fantastisk upplevelse. Ett verkligen proffsigt team och hyggliga kändisar och skådare.
Hej
Fokusera på vanliga människors fönster mot naturen. Jag undviker allt som handlar om kändisar och internationella nyheter. Jag tycker om folket och det vardagliga. Det känns äkta, osminkat och hjärtligt.
Vänliga hälsningar
Maria
Det äkta, osminkade och hjärtliga är väl det som tilltalar de flesta som är intresserade av naturen, men tyvärr så når man inte så långt med det. Därför, tror jag på sådana här grepp för att nå en större målgrupp. Når man fler, blir det mer rekrytering till våra led, och med fler folk som tycker som vi kan vi, om inte rädda världen, åtminstone göra den bättre. Ju fler människor som bryr sig om naturen, desto bättre.
Detta blir jätteintressant att följa. Gör gärna om detta med botanik efter denna säsong. Det är väl de 2 största intresseområdena i naturen som drar mest folk.
Ändamålet helgar medlen!
Oavsett (då förstås inom rimliga gränser…) hur man går tillväga, så är det alldeles lysande att exponera möjligheten till skådning på detta i mångt och mycket publika sätt!
Människan av i dag behöver ÄNNU mer än någonsin hitta tillbaka till naturen. Skådning är ett av de absolut bästa sätten att hitta dit, vara där, ta del av naturens kretslopp, samt inte minst stimulera sinnena. Detta leder i sin tur till ökad och förbättrad (folk)hälsa, i förlängningen!
Som skådare sedan början av 70-talet har jag ju snabbt insett möjligheterna: Var jag än är, vilken tid på dygnet det än är, vilket väder eller vilken situation det än är, så kan jag skåda… Inte illa för en hobby, eller hur, gott folk! 🙂 (Vissa kanske kallar det för en mani, men oavsett begreppet så är det i grunden en hobby som på enkelt sätt- ofta också till en mycket ringa kostnad- går utmärkt att utöva när som helst!)
Listor av olika slag har jag inga bekymmer med. De fungerar ofta som en inkörsport och som ett sätt att strukturera skådandet, speciellt då man är ny. Dessutom är det roligt med listor, om du frågar mig! Avarter finns, men så är det tyvärr inom de flesta fält och bara att tugga i sig.
Nu kanske vi kan hoppas på en renässans för skådande och fågelrelaterade aktiviteter i alla dess former, för vurm för naturen och därmed också för ett ökat skydd för de biotoper som människan/bolag är duktig på att sakta mala ner och mala ner och mala ner…/Lars.
Ja tyvärr måste jag tillåta mig lite kvinnlig bitterhet! Bra att lyfta fågelintresset! Men…. med hjälp av kändisspektakel… njaaaaa…!! Det lär ha ”tapetserats med affischer för det hela…i huvudstaden…. Hmm undrar just hur många fågelhandböcker man skulle kunnat”tapetsera” skolklasser med runt om i landet för den kostnaden….. Ja ursäkta en sipp landsbygdsbo -ej i närheten av kändisvärlden strålkastarljus….Men tjaa spektaklet styr…….och svårt att go with the flow:)
Elsa Rensfeldt
fristående nationella ornitol
ogiska nätverket Strandskatorna
Visst är det ett jippo som allting annat i TV. Man kan ju bli litet ”trutt” om man vill ha det gamla hederliga folkbildaridealet som enda ledstjärna. Men… det behövs jippon för att skapa intresse i denna värld. Visst är det möjligt att du Elsa hade kunnat köpa massor av fågelböcker för detta programs kostnad. Vad skulle du gjort med dem? Delat ut dem till ett antal ointresserade skolelever?
Var inte så bitter utan gläd dig åt att en del licenspengar går till att popularisera något du gillar!
Oj Rolf ”ointresserade skolelever”. Så trist inställning. Jag förstår att du inte varit inne på Strandskatornas hemsida och läst om vårat skolprojekt för några år sedan i två paralellfyror i Luleå. Vi hade sökt och fått Facebooks första naturstipendie och vi följde skoleleverna under några tillfällen. Och vet du-det första vi gjorde var att bränna nästan hela stipendiet på en fågelguidebok, till varje elev.Du skulle sett reaktionen och hur det bläddrades. Och nej självklart så ledde inte ”vårat jippo” till 30 stjärnögda fågelskådare. Det gäller för alla jippon vet du.Vi sade realistiskt till varandra att” om vi ser stjärnglans i två par ögon så är vi glada och så blev det. På vår avslutningsexkursion med barnen i Hertsö nya naturreservat i Luleå, så kom två av eleverna fram. ”När får vi träffa er igen, sa en av tioåringa grabbarna och den andra kramade både mig och gästbiologen som fanns med som hade visat grodlek och häckande kanadagås på riktigt nära håll. Total succé!
Visst kan verkligheten te sig tråkig och kanske ger kändisar en skjuts till intresset, men, om man ställer kostnaden mot hur värdefulla slantar detta skulle vara för att kunna ha råd att bjuda ut det uppväxande släktet i naturen så nää då väljer jag nog ”tristessen”. Lagom intresserade kändisar som yrar kring och underhåller tror jag kan intressemässigt ge samma effekt som att pinka i brallan. Varmt en stund och sen…. Nej fram för mer pengar så att barn och unga kan hänga med ut i spenaten./Hej:)
Ja, jag har en väninna som just ringde och berättade entusiastiskt, hur roligt hon tyckte det skulle vara att ge sig ut och leta fåglar. Hon har tappat lusten för det mesta, men dessa fågelskådare hade gett henne lite gnista igen! ………….Så kan programmet rädda bara en människa från att trilla ner i tristess är det ju fantastiskt! …………Jag såg inte programmet igår, men hon sa att de fotat så fina bilder. …………..Nu undrar vi båda om vi måste ha dyra och tekniskt svåra kameror eller finns det ngn enkel digitalkamera som duger? Har ngn ett tips?
Fantastiskt roligt att höra!
Utrustningen de använder i serien är relativt dyr, men det finns kompaktkameror för någon/några tusenlappar som fungerar i början. Åtminstone så länge det är relativt ljust ute och fåglarna är någorlunda stilla. Om du går till välsorterad kamerabutik och berättar vad du vill göra med kameran så kan de säkert hjälpa dig.