Gå till innehållet

Så bra är SVT:s storsatsning på fågelskådning – Det stora fågeläventyret

Martina Haag spanar efter fåglar i tubkikaren i Det stora fågeläventyret. Foto: SVT

Martina Haag spanar efter fåglar i tubkikaren i Det stora fågeläventyret. Foto: SVT

Hur gör man ett underhållningsprogram om fågelskådning som tilltalar en bred målgrupp på bästa sändningstid? “Det stora fågeläventyret” är troligen väldigt nära svaret på den frågan. Natursidan har sett de två första avsnitten.

LÄS ÄVEN: • Natursidans guide till fågelskådning

De oundvikliga klagomålen på “Det stora fågeläventyret” från vissa naturvänner är lätta att förutsäga. De kommer tycka att tempot är för högt, att man inte visar hur fågelskådning går till på riktigt, att det är moraliskt förkastligt att försöka ta sig så nära fåglar som möjligt, att det är för lite utbildning, att det är olämpligt att ett program om naturen innehåller en flygresa till Peru och naturligtvis kommer de klaga på att det alltid måste tävlas med kändisar i tv.

LÄS ÄVEN: • Mer information om “Det stora fågeläventyret” som får premiär 21 februari

Armand Krajnc och Frida Johnsson letar fåglar att fotografera. Foto: Baldur Bragason/SVT

Armand Krajnc och Frida Johnsson letar fåglar att fotografera. Foto: Baldur Bragason/SVT

Jag kan till viss del förstå dessa, troliga, klagomål. “Det stora fågeläventyret” är naturligtvis inte helt oklanderligt. Det är till exempel tur att programmet spelades in efter fåglarnas häckningsperiod när kändisarna i första avsnittet springer runt vid en fågelsjö på sin jakt efter att se olika fågelarter. Programledaren Martin Emtenäs och de erfarna fågelskådarna förklarar dock undan för undan hur man bör bete sig och hur man gör för att känna igen fåglar och komma nära utan att skrämma iväg dem. I andra avsnittet förfinas tipsen på hur man upptäcker fåglar i naturen ytterligare och jag kan tänka mig att det kommer bli ännu tydligare för kändisarna och tittarna under seriens gång.

LÄS ÄVEN: • Vår sida om naturetik och hur man bör uppföra sig i naturen.

Domaren Gigi Sahlstrand och programledaren Martin Emtenäs.

Domaren Gigi Sahlstrand och programledaren Martin Emtenäs passar i programmet även på att sprida kunskap om fåglar. Foto: Erik Hansson

Det viktigaste att tänka på innan ni bänkar er framför tv:n tisdag den 21 februari klockan 20.00 är dock att “Det stora äventyret” är ett underhållningsprogram med fågelskådare och inte “Mitt i naturen” med kändisar. Det är dessutom ett program som siktar på en stor publik och tillhör SVT:s största satsningar under våren 2017.

Vi tar det igen, och låt det sjunka in den här gången: En av SVT:s största satsningar under våren 2017 är ett program om fågelskådning. En stor reklamkampanj syns i Sverige under februari och massmedia har gjort en lång rad reportage om deltagarna.

Upplägget är att sju “kändisar”, som är vana att stå framför kameran och som relativt många i Sverige känner till, paras ihop med sju rutinerade fågelskådare. Tillsammans tävlar de i olika fågelrelaterade grenar och åker på ett äventyr i den svenska naturen. Några av tävlingsmomenten som deltagarna tävlar i: fotografera så många fågelarter som möjligt på viss tid, försök ta en närbild av en fågel som täcker så mycket som möjligt av kameradisplayen och fågelmemory där det gällde för kändisarna att förklara för proffsen vad de hade sett för fåglar.

Daniel Norberg och Donat Hullman vid Njupeskär. Foto: SVT

Daniel Norberg och Donat Hullman vid Njupeskär. Foto: SVT

Fåglarna får nästan lika mycket skärmtid som kändisarna och med hjälp av tydliga skyltar får tittarna veta vilka arter det rör sig om. En person vars enda uppgift under inspelningens gång var att filma olika fåglar runt inspelningsplatsen har sett till att fågelscenerna är autentiska. Det skapade en dokumentär känsla till programmet som jag uppskattar betydligt mer än om det använts inköpt material från fel platser.

Förutom att arter pekas ut så delar fågelskådarna, programledaren Martin Emtenäs och domaren Gigi Sahlstrand med sig av ytterligare information om fåglarna med jämna mellanrum. De gör över huvud taget en väldigt bra insats i de två första programmen och verkar vara utmärkta ambassadörer för fågelskådningen. Om övriga program fortsätter på samma linje kommer svenska folket ha fått en lättsam grundutbildning i fåglar och fågelskådning efter de åtta timmeslånga avsnitten.

Tv-personligheten Bathina Philipson och fågelskådaren Pav Johnsson.

Tv-personligheten Bathina Philipson och fågelskådaren Pav Johnsson. Foto: Erik Hansson

Kändisarna fyller en viktig roll i ett sådant här program. Inte bara för att de lockar tittare enbart med sina namn utan också för att de vet hur man skapar underhållning framför kameran när de säger roliga saker och bjuder på sig själva. Som exempelvis författaren och skådespelaren Martina Haags omedelbara totala satsning när startskottet går eller proffsboxaren Armand Krajncs försök att komma ihåg ordet enkelbeckasin. Dessutom var det under SVT:s pressvisning uppenbart att fågeläventyret lämnat kvar något hos dessa kändisar. Flera som jag pratade med tog upp att det är som att en ny värld öppnat sig. Förr såg de inte ens fåglar, nu kan de namnet på flera av dem. Armand Krajnc påstod till och med att han sedan programmet spelades in i slutet av sommaren 2016 kryssat 150 arter i Sverige.

Martin Emtenäs är, som väntat, alldeles utmärkt i programledarrollen. Han blandar utan problem underhållningsprogrammens lättsamma jargong med naturprogrammens något mer förklarande och insiktsfulla tilltal. SVT borde skriva långtidskontrakt med honom snarast.

Programledaren Henrik Kruusval och fågelskådaren Elsy-Britt Schildt.

Fågelskådaren Elsy-Britt Schildt och programledaren Henrik Kruusval. Foto: Erik Hansson

“Det stora fågeläventyret” ska försöka locka både publiken från “Mitt i naturen” och “Mästarnas Mästare” att bänka sig på tisdagskvällarna och jag tror att det kommer lyckas alldeles utmärkt med den uppgiften. Underhållningen, spänningsmomentet i tävlingarna och de utbildande inslagen finns här.

BirdLife Sverige hoppas med rätta mycket på att “Det stora fågeläventyret” ska lyfta intresset för fågelskådning, men frågan är om inte fågelskådningen hjälpt SVT minst lika mycket, genom att utgöra grunden i ett väldigt lyckat tv-format som bör nå ut till en bred publik.

Hela gänget (utom Martina Haag) samlat för fotografering på pressvisningen.

Hela gänget (utom Martina Haag) samlat för fotografering på pressvisningen. Foto: Erik Hansson

Mer att läsa