Gå till innehållet

Projekt som ska frigöra 600 kilometer flod har undertecknats

Efter många års kamp och flera års fördröjning är ett avtal äntligen undertecknat för att ta bort fyra vattenkraftdammar från Klamath River. 600 km flod kommer om några år frigöras åt bland annat vandrande fiskar i världens hittills största projekt för att ta bort kraftverksdammar.

Innan dammbygget för hundra år sedan var Klamath-floden det tredje bästa fiskevattnet i USA. Upp till 149 000 kungslax och 30 000 regnbågslax föddes i området varje år. 2019 var det sammanlagda antalet 700 fiskar.

Kampen för att ta bort några av vattenkraftdammarna längs floden har letts av ursprungsbefolkningen, miljöorganisationer och delstaterna Kalifornien och Oregon. Ett avtal undertecknades 2010 med miljardären Warren Buffets bolag PacifiCorp, som äger dammarna. Kontraktet är nu värt 450 miljoner dollar, men bolaget fick kritik från bland annat organisationen International Rivers för att arbetet fördröjdes. De vill ha mer tid för att studera projektet och vill inte avkrävas ansvar för skattebetalarnas investeringar i projektet.

I veckan undertecknades dock ett nytt avtal om att ta bort dammarna. Planen är nu att de ska tas bort 2022 och att återställningen av floderna kan inledas 2023.

– Floden Klamath River är central i vårt samhälle, vår kultur och innehåller en ekologisk skatt. Med det här avtalet är vi närmare än någonsin att återställa 600 km av laxarnas livsmiljöer vilket kommer bli en välsignelse för den lokala ekonomin, säger guvenören Gavin Newsom.

Yurokstammens ledare Joseph James förtydligade vid undertecknandet att det krävts att många från urfolket dedikerat sina liv till att återställa floden.

– Vi är väldigt glada över framstegen, men vi vill poängtera att Yurokstammen inte kommer vila förrän dammarna är borta och floden kunnat läka.

Ett av många projekt
I USA pågår många projekt med att ta bort ineffektiva vattenkraftverk som förstör floders ekosystem. Bara under 2019 frigjordes 90 floder enligt American Rivers databas och de positiva resultaten för laxbestånden har skett snabbt. På flera håll har antalet fiskar mångdubblats i floderna på bara några få år.

Samtidigt som viss el försvinner från systemet görs andra delar effektivare vilket leder till att elproduktionen från vattenkraft trots allt ökar.

Källor: BBC, International Rivers och Indian Country Today

Mer att läsa