Gå till innehållet

Nu vet vi var sydkapare tar vägen på sommaren

Den 600 mil långa resan har kunnat följas i detalj.

Det är första gången någonsin som sydkaparnas hela migration från Australien följts med sändare. Den visade att de flyttar över 600 mil från Albany i västra Australien till Antarktis och tillbaka igen. Forskarna överraskades över att valen, kallad Nebinyan, rörde sig i nästan precis samma rutt. Ett år efter att den försetts med en sändare var den tillbaka på nästan exakt samma plats.

– Vi vet att sydkapare föder och kalvar utanför Australiens kust under de svalare vintermånaderna, men var de migrerar för att söka föda under de varmare månaderna har varit dåligt känt fram till nu. Vi blev helt förbluffade när vi såg att Nebinyan, uppkallad efter en välkänd aboriginsk valfångare från 1840-talet, följde exakt samma väg söderut till Antarktis och tillbaka igen, på samma sätt som vissa flyttfåglar tar samma rutter, säger Kate Sprogis, vid University of Western Australia.

Förhoppningen med forskningen är att det även ska ge fler detaljer om valarnas liv. Sydkaparna betraktas som en bra indikatorart för klimatförändringarna på södra jordklotet och deras reproduktionsframgång är nära kopplad till miljöförhållandena vid födosökningsplatser till havs. Med den nya datan kommer det bli lättare att förstå vilken påverkan klimatförändringarna har på arten.

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=Oj9AZKdQUe8

Läs även

Dom: Shell får leta olja i känsligt hav med sydkapare
Möjlig ljusning för gråvalarnas situation
• Ny databas ska samla havens ljud
Uppvärmt hav pressar nordkaparen närmare utrotning

Källa: University of Western Australia och ABC

Mer att läsa