Gå till innehållet

Norge godkänner dumpning av miljoner ton gruvskräp i fjord

Den norska naturföreningen Natur og Ungdom tränar på aktioner i civil olydnad inför beslutet om dumpning i fjorden. Foto: Anton Hauan, / Natur og Ungdom via Flickr https://www.flickr.com/photos/naturogungdom/

Den norska naturföreningen Natur og Ungdom tränar på aktioner i civil olydnad inför beslutet om dumpning i fjorden. Foto: Anton Hauan, / Natur og Ungdom via Flickr 

Norges regering har godkänt att ett gruvbolag ska få dumpa miljontals ton skräp från sin verksamhet i en fjord med höga naturvärden. Førdefjorden är en viktig lekplats för torsk och lax och i viken samlas även valar och tumlare.

Norges industriminister Monica Mæland sa att Nordic Minings gruva i Engebøfjellet kan skapa 500 jobb och att dumpningen kommer vara noggrant kontrollerad, men det har inte övertygat norska miljöorganisationer som förbereder aktioner med civil olydnad.

Norges fiskeorganisation har varnat för att tungmetaller kommer skada fjordens fiskebestånd och marinbiologer menar att utsläppen kan sprida sig långt från fjorden och skada hela ekosystem.

Källa: The Guardian och NRK

Mer att läsa